Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει αναλυτικά τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών δημοσιεύτηκε και δίνει το περίγραμμα και τους κανόνες μέσα στους οποίους θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.
Την ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για θέματα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και λειτουργίας των σχολείων, των κυλικείων και των φροντιστηρίων, είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.
Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, με την ΚΥΑ θωρακίζει νομικά τους εκπαιδευτικούς, για το πώς θα κινούνται μέσα στο σχολείο. «Δεν τους αφήνουμε έκθετους», τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπαιδευτικούς συντάκτες. Επίσης, το υπουργείο είναι έτοιμο και για Σχέδιο Β, σε περίπτωση έξαρσης του ιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ιού. «Θα υπάρχουν κρούσματα και γι' αυτό είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα, αλλά και να κλείσουν σχολεία, εάν σε μία περιοχή υπάρξει έξαρση του φαινομένου της διασποράς του ιού».
Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι αναβαθμισμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή ακόμα και κάποιο σχολείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε όποια σχολεία υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού, χώρων και πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει δοθεί η ευελιξία να κρατηθούν αποστάσεις και μέσα στις αίθουσες, μεταξύ των θρανίων.
Τέλος, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
«Μαθαίνουμε ασφαλείς»
Με στόχο την ομαλή έναρξη λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων, από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέτρων προστασίας, έναντι της Covid-19, ενισχύεται η καμπάνια ενημέρωσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με μία νέα ιστοσελίδα και νέο τηλεοπτικό spot. Αρχικά, στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.org περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όσο για τη νέα τηλεοπτική καμπάνια (https://www.youtube.com/watch?v=uaerSF0Eit4), αυτή ξεκινά να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να υπογραμμίσει τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα δε την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, αλλά και να αποκρούσει ανυπόστατες θεωρίες που παρακινούν στην παράβαση των κανόνων προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
«Η ταυτόχρονη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα», αναφέρει σχετικά το υπουργείο Παιδείας.
«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να "Μαθαίνουμε Ασφαλείς"», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η επιμόρφωση
Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ενισχύει περαιτέρω την προσπάθεια με συμπληρωματικές δράσεις επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:
Ήδη από το καλοκαίρι λειτουργούν Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCS) για την ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικείωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αφενός και με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου αφετέρου, δημιούργησαν δύο σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα (MOOCS) τα οποία έχει ήδη παρακολουθήσει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων να τα παρακολουθήσουν (https://learn.eap.gr/ και https://elearn.aegean.gr/ αντίστοιχα).
Σε συνέχεια της παραπάνω πρωτοβουλίας, και για την περαιτέρω ενίσχυση των εκπαιδευτικών, εκπονήθηκε Οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως (http://iep.edu.gr/el/component/k2/1067-odigos-gia-ton-ekpaideftiko-sxediasmo-mathimaton-eks-apostaseos), όπου αποτυπώνονται συνοπτικά οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο για όλους.
Επιπρόσθετα, δρομολογείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο των επιμορφώσεων (160.000 εκπαιδευτικοί, με προϋπολογισμό 2 εκατ. € μέσω ΕΣΠΑ).
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.670)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.204)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.939)
Αρθρογραφία
Είσοδος