Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου το πρόγραμμα εμβολιασμού των αμνοεριφίων και οι έλεγχοι για το μελιταίο πυρετό.
Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε όλα τα ζώα να φέρουν ενώτια. Σε διαφορετική περίπτωση οι μονάδες θα τίθενται εκτός προγράμματος με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε, είναι τα μέτρα πρόληψης του καταρροϊκού πυρετού, ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Ήδη έχουν γίνει ενδεικτικές δειγματοληψίες από αρκετές μονάδες βοειδών και προβάτων, προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό νόσησης του ζωϊκού κεφαλαίου κατά την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο. Βάσει αυτών, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, είχε χθες επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο έθεσε εκ νέου το ζήτημα παραγωγής του κατάλληλου εμβολίου.
Εν αναμονή των αποφάσεων του Υπουργείου, η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει έκκληση – προειδοποίηση προς τους κτηνοτρόφους, ώστε να λάβουν έγκαιρα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των ζώων τους από κουνούπια, προχωρώντας σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών σε ζώα και στάβλους.
Στη Βουλή
Αλλά και ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, σε συνεργασία με άλλους οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, οι βουλευτές που προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Οι φόβοι που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι συνίστανται στο ότι εάν φέτος εμφανιστεί ξανά η ασθένεια -πράγμα σχεδόν σίγουρο για αυτούς- δεν θα έχουν τα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο για να την καταπολεμήσουν, χωρίς να χάσουν ζώα. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι σύντομα ευνοϊκές για την εξάπλωση του φορέα της νόσου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που αποκομίστηκε και η ενημέρωση που υπήρξε το προηγούμενο έτος, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Μαρτίου 2015, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων για την καταρροϊκό πυρετό θα κριθεί από τα αποτελέσματα ορολογικής έρευνας. Μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ζώων λόγω ενδεχομένων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεών της σχετικά με την χρήση ή όχι εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια. Παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την έγκαιρη προμήθεια και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων (παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών)».
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος