Τα πρώτα πλατιά χαμόγελα μετά από αρκετό καιρό έσκασαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση που εκδηλώθηκε από οφειλέτες του δημοσίου στη ρύθμιση εξπρές, που ισχύει μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση εξπρές περίπου 130.000 οφειλέτες. Ωστόσο για να σχηματιστεί πλήρης εικόνα θα πρέπει να γίνει η ενσωμάτωση των στοιχείων από τις εμπορικές τράπεζες, με τους σχετικούς καταλόγους όσων εντάχθηκαν και τα ποσά που κατέβαλαν.
Το ενδεχόμενο πάντως να δοθεί κάποια παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου για την συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιθανό, αλλά αυτό θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνών Ιωαννίνων Π. Ζαρβαλιά θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί οφειλέτες είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, μέχρι τις αρχές του Απριλίου.
«Υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να πληρωθούν μετά την 1η Απριλίου, υπάρχουν επιταγές στην αγορά με ημερομηνία επίσης στις αρχές Απριλίου, επομένως η δυνατότητα για κάποιους είναι μειωμένη να πληρώσουν αυτές τις ημέρες για να υπαχθούν στη ρύθμιση», τόνισε ο κ. Ζαρβαλιάς. Σε αναμονή βρίσκονται επίσης οι φορολογούμενοι και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διευκρινιστική εγκύκλιος, ενώ δεν είναι έτοιμη και η εφαρμογή στο Taxisnet.
Στη περίπτωση των 100 δόσεων, δεν αρκεί ο υπόχρεος να έχει την σχετική ταυτότητα οφειλής και να πάει στην τράπεζα, όπως στη ρύθμιση εξπρές, αλλά είναι αναγκαίο να μπει πρώτα στην συγκεκριμένη εφαρμογή, για να καθορίσει διάφορες παραμέτρους (όπως ο αριθμός των δόσεων).
«Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση που ισχύει είναι ευεργετική, ειδικά για εκείνους που έχουν παλιά χρέη με τις προσαυξήσεις να φτάνουν μέχρι και το 120%», συμπλήρωσε ο κ. Ζαρβαλιάς.
Ενστάσεις για
την παρακράτηση φόρου
Ενστάσεις διατύπωσε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για την νέα ρύθμιση που προβλέπει την «παρακράτηση φόρου» 26% στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Στην έκθεση που συνέταξε για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που ψηφίσθηκε ήδη, η Υπηρεσία αναφέρεται στο άρθρο 24, σημειώνοντας πως αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.
Όπως σημειώνεται ειδικά ως προς συναλλαγές με επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της ΕΕ με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, η διάταξη ενδεχομένως συνιστά αδικαιολόγητο περιορισμό των ελευθεριών εγκαταστάσεως, κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών.
Αυτό διότι η κατάσταση που ρυθμίζει η προτεινόμενη διάταξης δεν συνιστά «επίπλαστη κατάσταση», όπως προβλέπει η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ζαρβαλιάς τονίζοντας πως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, η προκαταβολή φόρου 26%, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. «Το Υπουργείο βέβαια προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση θέλοντας να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα με εταιρείες-μαϊμού που έχουν συσταθεί σε Κύπρο και Βουλγαρία, όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», σημείωσε ο κ. Ζαρβαλιάς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος