Οι κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις της δωρεάς οργάνων αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης.
Ήταν η πρώτη εκδήλωση που εγκαινίασε τη συνεργασία μεταξύ των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου και της ΕΗΜ, με τους εκπροσώπους τους να δεσμεύονται για την συνέχεια αυτών των εκδηλώσεων με διαλέξεις για θέματα αιχμής με ιατρικό, κοινωνικό, ηθικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο.
Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Μαργαρίτα Τζαφλίδου αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ενώ ο πρόεδρος του ΦΠΨ Κ. Πέτσιος αναφέρθηκε από την πλευρά του στην σύνδεση της φιλοσοφίας με την ιατρική.
«Η συζυγία «Φιλοσοφία» – «Ιατρική» έχει μια μακρά παράδοση και ήδη από την αρχαιότητα η Ιατρική ως «τέχνη», σύμφωνα με τα ιπποκρατικά κείμενα, αξιοποίησε τις φιλοσοφικές θεωρητικές προκείμενες για να προσεγγίσει την «υγεία» και την «ασθένεια». Από την άλλη μεριά η Φιλοσοφία άντλησε στοιχεία από την μελέτη της φυσιολογίας, έτσι ώστε να διαμορφώσει όχι μόνον τη φιλοσοφική ανθρωπολογία, αλλά και τη δεοντολογία που πρέπει να τηρείται τόσο στην προληπτική, όσο και στην διαιτητική και την επεμβατική ιατρική πράξη. Και οι δύο προαναφερθείσες Επιστήμες συνιστούν όψεις της προσέγγισης του ανθρωπίνου υποκειμένου και τρόπους αντιμετώπισης τόσο της βιολογικότητάς του, όσο και του ψυχικού του κόσμου».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αναπληρωτής Πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος, που επέμεινε στον κοινωνικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Σιαμόπουλος και ο αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων Μιχάλης Μήτσης.
Ο κ. Μήτσης παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης νεφρού έναντι της διαδικασίας αιμοκάθαρσης, σε πολλά επίπεδα. Όπως είπε οι πιθανότητες για κάποιον που ξεκινά αιμοκάθαρση να ζει μετά από 10 χρόνια είναι 25% ενώ αυξάνονται σε 50% εάν δεχθεί μόσχευμα από αποβιώσαντα δότη και σε 75% εάν το μόσχευμα είναι από ζώντα δότη.
Σημαντική παράμετρος είναι και το οικονομικό κόστος και αντίστοιχα το οφέλος για τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα για την πολιτεία καθώς ένα έτος αιμοκάθαρσης υπολογίζεται ότι κοστίζει 38.000 ευρώ.
Αντιθέτως το κόστος για μία μεταμόσχευση από ζώντα δότη ανέρχεται σε 33.000 ευρώ και για μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη σε 30.000 ευρώ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος