Με το βλέμμα στραμμένο αφενός στα οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης και αφετέρου στο τακτικό συνέδριο, στις αρχές Μαΐου η ΚΕΔΕ πραγματοποίησε χθες στα Ιωάννινα το 3ο κατά σειρά προσυνέδριο, για την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Η θεματική του προσυνεδρίου αφορούσε σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και σε θέματα που σχετίζονται με την εμπλοκή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με ζητήματα εκπαίδευσης και παιδείας.
Ανεξάρτητα πάντως από την επίσημη θεματολογία του προσυνεδρίου, με εξαίρεση τις κεντρικές εισηγήσεις, οι εκπρόσωποι των δήμων είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως ως προς τις περικοπές πόρων.
Τα περισσότερα βέβαια από τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν είναι ήδη γνωστά, πλην όμως το ζητούμενο δεν είναι εκ νέου οι διαπιστώσεις αλλά η εξεύρεση λύσεων. Λύσεις όμως, χωρίς ένα ξεκάθαρο οικονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ και γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στάθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Ζούμε δύσκολες στιγμές ως χώρα και ως τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Στόχος μας είναι η παραγωγή πολιτικών, που θα είναι προσαρμοσμένες στα προβλήματα της χώρας για μία ευρωπαϊκή πολιτική αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου της αυτοδιοίκησης μίλησε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας στην ομιλία του τόνισε πως στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης, η αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα δικαιούται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών και προοπτικών εξόδου από την κρίση.
«Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπερβούμε παραδοσιακά στεγανά του ρόλου μας και να αναζητήσουμε εμείς οι ίδιοι το νέο ρόλο, το νέο μοντέλο μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης. Πρέπει όμως παράλληλα να διεκδικήσουμε θεσμικά και οικονομικά εργαλεία», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:
«Θεωρώ περιττό να επαναλάβω κι εγώ ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε ένα ευρώ, για περαιτέρω περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των Δήμων για την ταμειακή διευκόλυνση του κράτους.
Γνωρίζω τη σχετική διαβεβαίωση του Υπουργού, αλλά επειδή ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους λίγους Δήμους που έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό κι επειδή είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη, όπου είναι γεγονός πως στύβουμε την πέτρα ως χώρα, δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ».
Ο Αλ. Καχριμάνης
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε διαχρονική την αδυναμία του κεντρικού κράτους να στηρίξει την αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε στην επιτατική αναγκαιότητα να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. «Εάν δεν φτιάξουμε τον παραγωγικό μας τομέα και δεν παράγουμε προϊόντα ποιότητας δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημαδράκος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης ακόμη και στον σχεδιασμό τη νέας προγραμματικής περιόδου.
Οι εισηγήσεις
Στις βασικές εισηγήσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τζιαχρήστας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και με την ενιαία ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση.
«Ζητήσαμε από το υπουργείο να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις και να δοθεί τέλος στα προβλήματα των πληρωμών για τα έτη 2013-2014 στους γεωργοκτηνοτρόφους. Επίσης για το 2015 ενημερωθήκαμε, ότι θα υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την πρόταση για σύσταση Ινστιτούτου Ορεινής Πολιτικής, στο αντίστοιχο πλαίσιο του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Παρανεστίου Αλεξάνδρα Σωτηριάδου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος