Το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού του «Καλλικράτη» απασχολεί ήδη έντονα τον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπειτα από τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Βούτση.
Το κρίσιμο βέβαια σημείο για όποιες αλλαγές απαιτούν και κάποιο κόστος, έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση, όμως κάποια από τα ζητήματα που θεωρείται ότι θα ανοίξουν, δεν αναφέρονται σε οικονομικά μεγέθη, όπως είναι κάποιες χωροταξικές μεταβολές στα όρια των δήμων.
Οι πιθανολογούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων και στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα ενόψει του τακτικού συνεδρίου της στις αρχές Μαΐου στη Χαλκιδική.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επέμεινε στο ζήτημα της χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση του Καλλικράτη τονίζοντας πως θα πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη ωριμότητα από όλους. «Στον Καλλικράτη υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σημεία. Πιστεύω ότι μπορούν να διορθωθούν κάποια σημειακά ζητήματα και κάποια που σχετίζονται με γεωγραφικές κατανομές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά με την ΚΕΔΕ», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος υποστήριξε πως δεν απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη, αλλά ένα «μικρό λίφτινγκ».
Όπως ανέφερε υπάρχουν προβλήματα, αλλά η φιλοσοφία του Καλλικράτη δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επανασχεδιασμού.
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο Καλλικράτης δεν είχε όπως ο Καποδίστριας χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους. Κάποια χωροταξικά προβλήματα σε ορισμένες περιοχές μπορούν να συζητηθούν, αλλά όχι να πάμε σε ριζική αναδιάρθρωσή του», ανέφερε ο κ. Λώλος.
Διαφωνία Θ. Μπέγκα
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτήρισε αναγκαίες κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, όχι όμως ισοπεδωτικές λύσεις που θα οδηγήσουν σε σαρωτικό ξήλωμα του Καλλικράτη.
«Προσωπικά διαφωνώ με μια τέτοια ισοπεδωτική προσέγγιση. Πιστεύω ότι ο «Καλλικράτης» εισήγαγε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική λογική στην Αυτοδιοίκηση. Δεν στηρίχθηκε οικονομικά, όπως προβλέπονταν με τη θέσπιση του, Δεν ευθύνεται όμως ο «Καλλικράτης», για το ότι είχαμε πάνω από 60% μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ευθύνονται οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν και στην Αυτοδιοίκηση. Ναι, υπήρξαν παραλείψεις, υπήρξαν και λάθη στον «Καλλικράτη». Ναι, χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις. Ναι, χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.
Ναι, χρειάζονται αλλαγές που να απελευθερώνουν τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, στο να δημιουργήσει «εργαλεία» για να δράσει και να σχεδιάσει ουσιαστικά για την τοπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα στην περιοχή μας θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τον τουρισμό, με την Αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους θεσμικούς φορείς και μας περιορίζει το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Θεωρώ αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις που να καθιστούν πιο λειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο, πιο συμμετοχικό στην κοινωνία το θεσμό, πιο ξεκάθαρα τα όρια αρμοδιοτήτων και σαφώς θεσμοθετημένους τους αντίστοιχους πόρους.
Όχι όμως σε ισοπεδωτικές λογικές. Όχι σε σαρωτικό ξεθεμελίωμα του Καλλικράτη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος