Επικαιρότητα

Έργα… γοητευτικά για επενδύσεις

Off

Το κρίσιμο μέγεθος των ιδιωτικών επενδύσεων αναδεικνύεται ως μείζον πλέον στα αναπτυξιακά προγράμματα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να ανασυντάξει την πρόταση έργων για το «πακέτο Γιούνκε», εμπλέκει όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας και την Ήπειρο αφού η παλιότερη πρόταση της Ελλάδας περιείχε αρκετά έργα που την αφορούν. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση στην πρότασή της τον Νοέμβριο είχε συμπεριλάβει το Τραμ των Ιωαννίνων, τον Ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου (IGI), τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία του Ε 65 κ.α Είναι άγνωστο ποια από αυτά τα έργα θα είναι και στη νέα πρόταση.
Σε αυτήν την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ κυρίως για έργα υποδομών, αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί και να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη, είναι ότι πλέον διαθέσιμοι πόροι θα υπάρχουν εφόσον θα μπορούν οι προτάσεις να μοχλεύουν, να κινητοποιούν, να προσθέτουν, περισσότερους πόρους, κυρίως από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. 
Τα έργα δηλαδή που προτείνονται σε μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να προσελκύουν ιδιώτες επενδυτές για να δομήσουν έναν ικανό «λογαριασμό» και να υλοποιηθούν. Κάτι σαν τα ΣΔΙΤ που προωθούνταν παλιότερα στη χώρα μας, χωρίς πάντως σπουδαία αποτελέσματα.
Κάτι ανάλογο πρέπει να ξεκαθαριστεί και τοπικά. Γιατί δεν έχει νόημα κάθε δήμος ή άλλος φορέας να θέτει στην ατζέντα τα έργα που νομίζει ότι απαιτούνται, χωρίς να γνωρίζει από ποιο πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ούτε είναι δυνατό άλλωστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που έχει ανάγκη η Ήπειρος από το νέο ΕΣΠΑ.
Θα μπορέσουν οι φορείς της Ηπείρου σε συνεργασία με την κυβέρνηση να συντάξουν προτάσεις για έργα που φέρνουν και επενδύσεις πέραν εκείνων που θα περιληφθούν στο νέο ΕΣΠΑ; Και η κυβέρνηση πάντως δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τη θέση της για το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Το σχέδιο Γιούνκερ
Σε απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen (Γίρκι Κατάινεν), σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφέρεται ο ενδεικτικός κατάλογος, με περίπου «2.000 έργα με συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 1,3 τρισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατ. ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν εντός των επόμενων τριών ετών», που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν, ώστε «να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα έργων που μπορούν να προλειάνουν το έδαφος για ένα δυναμικό και διαφανή δίαυλο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να επενδύσουν και να αναπτύξουν δυνατότητες και τεχνογνωσία στην Ευρώπη». 
Στον κατάλογο, που απέστειλε το Νοέμβριο του 2014 η Ελλάδα πρότεινε 214 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 69% αφορά έργα ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, και το υπόλοιπο 31% αφορά την Ψηφιακή Οικονομία, την Οικονομία της Γνώσης τις Κοινωνικές Υποδομές, τους Πόρους και το Περιβάλλον.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσε να ενημερωθεί για την «καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ», για τον κατάλογο των επενδυτικών έργων που απέστειλαν τα κράτη μέλη και η Ελλάδα, καθώς επίσης, «ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη μέλη)».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού σημειώνει ότι, συνολικά, «περίπου το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές», με την ΕΕ να χορηγεί «εγγυήσεις στην ΕΤΕπ για το 26% των ανοιγμάτων της έως το ποσό των 16 δισεκατ. ευρώ», εκτιμά ότι «το σχέδιο θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας», μέσω της «δημιουργίας σημαντικών κεφαλαίων υπό μορφή εσόδων για τις επιχειρήσεις εκτέλεσης έργων, τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους, τους επενδυτές και τις φορολογικές υπηρεσίες».
Η προώθηση του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ» προχώρησε με την έγκριση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της εντολής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι σαφές πλέον ότι όλα τα κράτη μέλη μοιράζονται το ίδιο όραμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Κατάινεν, στο πλαίσιο συνάντησής του με τους υπουργούς Οικονομικών των 28, που μετείχαν στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, Ecofin.
Αναμένεται τώρα να αρχίσουν συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την σύνταξη του κειμένου για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). «Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ώστε οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν το ταχύτερο, είπε ο Κατάινεν.
Ο Κατάινεν επέμεινε στην «προσθετικότητα» του σχεδίου, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει «προστιθέμενη αξία» στη χρηματοδότηση σχεδίων τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση χωρίς αυτό.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ