Την πρόθεση τόσο του δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου, όσο και του Ιδρύματος Ωνάση και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, να στηρίξουν και να προβάλλουν από κοινού δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου και όχι μόνο, εξέφρασαν ο δήμαρχος της πόλης και η Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος, σε κοινή συνέντευξή τύπου.
Η κοινή παρουσία υπαγορεύτηκε τρόπον τινά από την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης με τίτλο “Dancing to Connect” («Χορεύω άρα Επικοινωνώ» ) σε σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών και την παρουσίαση της δράσης που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο.
Υποδεχόμενος την Γεν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου, ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει ο δήμος Ιωαννιτών σε αυτή τη συνεργασία. «Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία, τις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες, αλλά και στην προβολή και την ανάδειξη της Ελλάδας και του πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά σήμερα που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη, οι δράσεις που υλοποιεί συμβάλλουν στην εκπαιδευτική, την πολιτιστική και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ως Δήμος ευελπιστούμε σε μια μακρά συνεργασία.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Ίδρυμα και τη Στέγη, «μια συνεργασία που ξεκίνησε φέτος και θα έχει προοπτική», όπως είπε, και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου και «την συμπατριώτισσά μας και φίλη» Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Εκτελεστική Υποδιευθύντρια της Στέγης, που «συνέβαλε τα μέγιστα γι’ αυτή τη συνεργασία».
Η συνεργασία ξεκίνησε από τον προηγούμενο Νοέμβριο με την ημερίδα «Τέχνες και Αυτισμός» που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Στέγης, συνεχίστηκε το Φεβρουάριο με το «Εργαστήριο κίνησης για άτομα άνω των 65 ετών», σήμερα ολοκληρώνεται η δράση «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» που ενθουσίασε τους μαθητές των 5 σχολείων που συμμετείχαν και συνοδεύτηκε από ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς το οποίο συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς από όλη την Ήπειρο και έδωσε πολύτιμα εργαλεία στους συμμετέχοντες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει Σχολείο» που θα υλοποιηθεί, πάλι από τους συνεργάτες της Στέγης, σε 6 σχολεία από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.
Ο κ. Μπέγκας ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση της Εκπαίδευσης και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
«Η δημοτική αρχή επιθυμεί –και σε αυτή την κατεύθυνση διαβουλευόμαστε– η συνεργασία με τη Στέγη να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και όσες εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν από τις Σκηνές της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις Σκηνές των Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου», είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα ενισχύσουν την Πολιτιστική Στρατηγική του δήμου μας».
Η δράση του Ιδρύματος
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Έφη Τσιότσιου, αναφέρθηκε στη σύσταση του Ιδρύματος Ωνάση, «ένα ομαδικό μοντέλο λειτουργίας επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο τροφοδοτεί έναν κοινωφελή κι όχι φιλανθρωπικό οργανισμό», όπως είπε.
Ως γνωστόν το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» συστάθηκε το 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα, με το όνομα «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης».
«Το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει προγράμματα που έχουν άμεση σχέση με την ελληνική κοινωνία, όντας ένα ελληνοκεντρικό ίδρυμα που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω προγραμμάτων που οι κύριοι πυλώνες του είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και η υγεία», υπογράμμισε η κ. Τσιότσιου.
Ανέφερε ότι αδιάλειπτα από το 1978 έως σήμερα το Ίδρυμα λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικά στοιχεία, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα στηρίζει και βοηθάει τους ωφελούμενους επιστήμονες και στη μετέπειτα πορεία τους.
«Η παιδεία είναι πολύ σημαντική για το Ίδρυμα Ωνάση γιατί χτίζει ατομική και συλλογική συνείδηση. Το Ίδρυμα δημιουργεί προγράμματα- εργαλεία έτσι ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη», είπε η κ. Τσιότσιου, τονίζοντας ότι «το Ίδρυμα δεν είναι φιλανθρωπικό» γιατί η κοινωφέλεια που προάγει «σχετίζεται με τα εργαλεία και τις δυνατότητες που δίνονται στους νέους ανθρώπους, ώστε να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινωνία».
Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση έκανε συνοπτική παρουσίαση των ποικίλων προγραμμάτων που υλοποιεί το Ίδρυμα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα προγράμματα που υλοποιεί στην ελληνική περιφέρεια, καθώς όπως υποστήριξε, «αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε κοντά στις περιφερειακές πόλεις που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο».
Το Πνευματικό Κέντρο
Αναφερόμενος στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και τη συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Γκόγκος, έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη εμπειρία».
«Το Πνευματικό Κέντρο είναι πρωτίστως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με 2.500 μαθητές κατ’ έτος και επομένως η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ο τρόπος προσέγγισης, η παροχή πρωτοβουλιών στους εκπαιδευτικούς, οι αναλύσεις των θεμάτων αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου», είπε ο κ. Γκόγκος, ευχαριστώντας γι’ αυτή τη συνεργασία.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος