Στο ιλιγγιώδες ποσό των 332 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτιμάται η ζημιά στην ελληνική οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το αναγκαστικό – κατοχικό δάνειο, αλλά και την αφαίρεση μέρους του θησαυρού της χώρας από την Τράπεζα της Ελλάδος, από τους Γερμανούς, σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους.
Σε μία πολιτική και οικονομική συγκυρία, όπου τα περισσότερα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, η συζήτηση για την αναγκαιότητα διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, όπως όμως και του κατοχικού δανείου, αρχίζει και διαμορφώνεται πλέον σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, πολύ περισσότερο σοβαρό και μετρήσιμο πολιτικά και ποσοτικά.
Η απόρρητη έκθεση της Επιτροπής Καρακούση για τις πολεμικές επανορθώσεις, στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δημοσιεύτηκε από το «Βήμα της Κυριακής» και μπορεί να αποτελέσει κτήμα όλων των Ελλήνων πλέον, που έχουν έτσι την ευκαιρία όχι μόνο να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες των οφειλών που παραμένουν ανεκπλήρωτες, αλλά να ζήσουν μέσα από τις σελίδες της, τα συγκλονιστικά χρόνια της Κατοχής.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας, καθώς μέσα από τις σελίδες της έκθεσης, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται το κόστος που κλήθηκε να επωμιστεί και να αναλάβει μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα της δεκαετίας του 1940, με καθημαγμένη οικονομία και ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης, για να στηρίξει, χωρίς τη θέλησή της, αλλά αναγκαστικά, τον Γερμανό κατακτητή.
Στις σελίδες της έκθεσης βέβαια δε γίνεται καμία αποτίμηση της αξίας σε χρήματα των 70.000 νεκρών στρατιωτών, των 490.000 θυμάτων άμαχου πληθυσμού και των 120.000 αναπήρων πολέμου και των οικογενειών τους.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής τα ποσά προσδιορίστηκαν σύμφωνα με τη Συμφωνία στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946 και των λοιπών μεταγενέστερων διακρατικών συμφωνιών, ενώ είναι δεκτά έναντι της Γερμανίας στα επίσημα κείμενα της Συνδιάσκεψης. Αυτά τα ποσά άλλωστε αποτέλεσαν τη βάση ως συγκριτικό στοιχείο σε σχέση με τις απαιτήσεις άλλων χωρών, για τον καθορισμό της μερίδας της Ελλάδας, και των άλλων χωρών για την κατανομή των αποζημιώσεων που επρόκειτο να καθοριστούν στο μέλλον.
Οι διεκδικήσεις
Αναλυτικά τα ποσά που η Επιτροπή κρίνει, ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει ανέρχονται σε 332 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 10,34 αναφέρονται στο αναγκαστικό – κατοχικό δάνειο. Η επιτροπή πάντως κατέληξε και σε μία δεύτερη προσέγγιση του ύψους των αποζημιώσεων με βάση το αρχειακό υλικό, πρωτογενή δηλαδή και τεκμηριωμένα στοιχεία, το οποίο ανέρχεται σε 171 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ύψος του κατοχικού δανείου είναι το ίδιο, δηλαδή 10,43 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δε συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις για αποζημίωση απώλεια ανθρωπίνων ζωών (ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη) που δε μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς, για τις οποίες όμως η Επιτροπή εκτιμά ότι κυμαίνονται από 22 έως 107 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επανασύσταση της Επιτροπής
Σήμερα Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και λήψη απόφασης η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Με την πρότασή της η πρόεδρος της Βουλής ζητεί ειδικότερα την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αρμοδιότητα τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητα ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό.
Διαφορετική εκτίμηση
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απασχολεί και το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γερμανικές οφειλές. Σύμφωνα όμως με τον Δημ. Χαντζαρόπουλο, Ειδικό Γραμματέα του Συμβουλίου αυτού, υπάρχει διαφοροποίηση κυρίως ως προς τον προσδιορισμό του κατοχικού δανείου, που σύμφωνα με την Επιτροπή αλλά και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας θα πρέπει να ξεπεράσει τα 58 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Γάλλοι και Γερμανοί αναλυτές – οικονομολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, παραδέχονται, ότι τα οφειλόμενα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα και μάλιστα ένας Γερμανός οικονομολόγος είπε, πως εάν η Ελλάδα διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, που είναι πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, «θα μας ξεβρακώσει»», τόνισε ο κ. Χαντζαρόπουλος, για να προσθέσει πως υπάρχουν και άλλες διεκδικήσεις που δεν αναφέρονται πουθενά, όπως είναι οι διεκδικήσεις των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων, και οι διεκδικήσεις για τις αρχαιότητες που πήραν μαζί τους φεύγοντας από την Ελλάδα, οι Γερμανοί.
«Η Ιταλία πλήρωσε τα χρέη της από το κατοχικό δάνειο με εκείνα τα σαπιοκάραβα, ενώ και η Βουλγαρία πλήρωσε τη χώρα μας με γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Γερμανία και το θέμα θα πρέπει να τεθεί με τον τρόπο που πρέπει από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Χαντζαρόπουλος.
Οι αναφορές για την Ήπειρο
Στην έκθεση της Επιτροπής ξεχωρίζουν και κάποιες αναφορές για την Ήπειρο, όπως είναι η αρπαγή του νομισματικού χρυσού από το υποκατάστημα Άρτας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και το οποίο αφορούσε νομίσματα και τιμαλφή που βρέθηκαν τον Απρίλιο του 1944 μεταξύ των πραγμάτων του Ελληνοεβραϊκού πληθυσμού και κατατέθηκαν στο Ταμείο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Τέλος στο παράρτημα της έκθεσης γίνεται αναφορά στα ΦΕΚ και τα Π.Δ με τα οποία ανακηρύχθηκαν ως μαρτυρικά χωριά και μαρτυρικοί τόποι, δεκάδες χωριά της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και τα χωριά του Ζαγορίου Ασπράγγελοι, Ελάτη, Μανασσής, Καλουτάς, Μεσοβούνι, Τρίστενο, Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Δόλιανη και Καβαλάρι, στο Κεράσοβο Πωγωνίου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος