Σχεδόν ολοκληρωτικά αποκλεισμένοι είναι οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Ανατολικής της ΔΕ Παμβώτιδας του δήμου Ιωαννιτών μετά την μεγάλη καθίζηση που σημειώθηκε σε τμήμα του δρόμου που οδηγεί στο χωριό, λίγο μετά την Κράψη.
Το μέγεθος της καθίζησης αφενός και η εξέλιξη του φαινομένου, καθιστούν απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη για άμεση αποκατάσταση, κάτι που για να γίνει θα χρειαστεί πολύς χρόνος και ακόμη περισσότερα χρήματα.
Προς το παρόν, οι κάτοικοι της Ανατολικής έχουν μία και μόνη διέξοδο έναν παλιό δασικό – αγροτικό δρόμο, που έχει διανοιχθεί τις τελευταίες ημέρες στον οποίο όμως έχουν επίσης προκληθεί κατολισθητικά φαινόμενα, με τεράστια βράχια να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των οδηγών και των συνεπιβατών τους που κινούνται από το δρόμο αυτό.
Η ευρύτερη περιοχή από τη Γότιστα, την Κράψη και την Ανατολική είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα και τις καθιζήσεις, λόγω του σαθρού εδάφους, που δεν αντέχει μεγάλες επιβαρύνσεις από τη χιονόπτωση ή την έντονη βροχόπτωση.
Η ποσότητα της βροχής όμως που έπεσε το φετινό χειμώνα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα ήταν αδύνατο να απορροφηθεί από το έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι σε σημεία που δυσκολεύεσαι να το εντοπίσεις με το μάτι, το νερό ακούγεται σαν ένας δυνατός χείμαρρος κάτω από τα βράχια!
Τα φετινά προβλήματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο με τις πρώτες χιονοπτώσεις και συνεχίστηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία στο δήμο Ιωαννιτών Δημ. Νάστο, η πρόσβαση για την Ανατολική κρατιέται ανοιχτή με τεράστια δυσκολία, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στην πορεία εάν τα φαινόμενα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.
«Κάποια στιγμή η Ανατολική δε θα έχει κανέναν δρόμο πρόσβασης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποτρέψουμε γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια Ηπείρου», τόνισε ο κ. Νάστος.
«Βυθίζεται» ο δρόμος
προς την Κράψη
Παρόμοια προβλήματα ίσως με μικρότερη ένταση, αλλά επίσης σε πλήρη εξέλιξη έχουν ήδη προκληθεί και στο δρόμο που οδηγεί από τον Άραχθο στην Κράψη. Ο δρόμος έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα σε δύο βασικά σημεία και μετά τον έλεγχο των μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίστηκε η διάνοιξη μίας νέας πρόσβασης στο βουνό, ώστε να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο φαινόμενο μεγάλης καθίζησης με αυτό της Ανατολικής.
«Το φαινόμενο θα πρέπει να μελετηθεί από ειδικούς για να μας υποδείξουν ποια είναι η καλύτερη λύση. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί η πλήρης αποκατάσταση χρειάζεται πολλά χρήματα», ανέφερε ο κ. Νάστος.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κράψης Αθανάσιος Καντζέλης περιέγραψε στην «Ε» τις δύσκολες ώρες που περνούν οι 30 μόνιμοι κάτοικοι της Κράψης αυτή την περίοδο, βλέποντας την οδική πρόσβαση να δυσκολεύει καθημερινά.
«Με δυσκολία εξυπηρετούνται οι κάτοικοι στην Κράψη και με ακόμη μεγαλύτερη εκείνοι της Ανατολικής. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι έχουμε όμως και κτηνοτρόφους που χρειάζονται το δρόμο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και για να μεταφέρουν το γάλα.
Εάν δε βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι κτηνοτρόφοι», τόνισε ο κ. Καντζέλης, που ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και το δήμο Ιωαννιτών για την άμεση ανταπόκρισή τους.
Κάλεσε τέλος τις αρμόδιες υπηρεσίες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη γέφυρα της Κράψης στον ποταμό Άραχθο, που μετά τις έντονες βροχοπτώσεις παρουσιάζει ήδη κάποιες φθορές στη δυτική της πλευρά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος