Στο Ειδικό Δικαστήριο ξεκίνησε χθες η ακροαματική διαδικασία με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που κατηγορείται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν αποκλείεται βέβαια ο εν λόγω πρώην υπουργός, να συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη και τα επόμενα χρόνια, με άλλες υποθέσεις τις οποίες διαχειρίστηκε όχι μόνο ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και μετέπειτα ως υπουργός Περιβάλλοντος, όταν ανέλαβε τα αντίστοιχα καθήκοντα, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου…
Μπορεί βέβαια οι υποθέσεις αυτές να μην έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη με αυτόν που έχει η υπόθεση Λαγκάρντ, όμως αυτό δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχει έντονο πολιτικό, αλλά και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Μία από τις υποθέσεις για τις οποίες ενδέχεται να βρεθεί πρωταγωνιστής ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως και ο διάδοχός του στη συνέχεια Γιάννης Μανιάτης, είναι και αυτή της εκτροπής του ποταμού Αώου.
Την ακολουθία των σχετικών ενεργειών αλλά και των παραλείψεων από την ελληνική Πολιτεία ως προς την ενημέρωση προς τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές αναδεικνύει με την επιστολή του ο Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση.
Η πρώτη παράμετρος της εξέλιξης αφορά στην εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ των πράξεων που κυρώνουν το Σχέδιο Διαχείρισης Απορροής Ποταμών στην Ήπειρο. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές του μήνα και η απόφαση αναμένεται το επόμενο εξάμηνο.
Η δεύτερη παράμετρος όμως είναι πιο σημαντική και εξόχως ενδιαφέρουσα, καθώς ο Φορέας επανήλθε τον Δεκέμβριο σε καταγγελία που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2013, για να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Από εκεί προέκυψε η ενημέρωση, ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί από το ΥΠΕΚΑ, ότι η υπόθεση έχει λήξει οριστικά το 2010 με τη μη έγκριση του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων όσο και του φακέλου της ΜΠΕ, με απόφαση της τότε υπουργού κας Μπιρμπίλη.
Έκτοτε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση για την υπόθεση, παρότι, το έργο εντάχθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου και η Στρατηγική ΜΠΕ του έργου είχε εγκριθεί με ΚΥΑ τον Ιούλιο του 2013, όταν υπουργός ΠΕΚΑ ήταν ο Γ. Μανιάτης.
Όπως τόνισε ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου Μιχάλης Βάκκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τις εξελίξεις και ειδικά για το Σχέδιο Διαχείρισης που αναμένεται να δρομολογήσει την κατασκευή του έργου εκτροπής του ποταμού!
«Αυτό που μπορούσε και μπορεί ακόμη να γίνει, αλλά ελπίζουμε να μην φτάσουμε εκεί, είναι να προχωρήσει το έργο με τη διαδικασία του fast track, επομένως να προχωρήσει κατ’ εξαίρεση για λόγους εθνικού συμφέροντος, που δε δίνει τη δυνατότητα άσκησης νομικών μέσων, ενώ ακυρώνει και τις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων τοπικών φορέων, οι οποίες έχουν δοθεί και είναι αρνητικές για το συγκεκριμένο έργο», τόνισε ο κ. Βάκκας, προσθέτοντας, ότι ο Φορέας θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, ως θεματοφύλακας της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και θα ενημερώσει σχετικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του αρμόδιου αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη.
Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί και μία αναφορά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας του κ. Παναγιώτη Πικραμένου που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στην υπηρεσιακή – μεταβατική κυβέρνηση μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου και πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Προσκεκλημένος τότε ως πρόεδρος του ΣτΕ στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε στα Ιωάννινα, ο κ. Πικραμμένος, στην ομιλία του, λίγες μόλις ημέρες πριν ορκιστεί πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, είχε εξαπολύσει τα βέλη του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με υπουργό τότε τον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας πως σχεδόν το σύνολο των αποφάσεών του, κινείται εκτός της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος