Μία από τις πολλές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και γενικότερα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο λόγος για την στάση και ανταπόκριση των συναρμόδιων υπηρεσιών της, τμημάτων της Περιφέρειας που καλούνται να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να συντάξουν τις σχετικές προτάσεις για τη γνωμοδότηση επί των ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) διαφόρων έργων, που φτάνουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή στο περιθώριο της συζήτησης που έγινε για ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Ανθούσα του δήμου Πάργας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη τόνισε πως έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στις υπηρεσίες ώστε να προβαίνουν σε αυτοψίες πριν αποστείλουν την πρότασή τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως στις συνεδριάσεις θα έπρεπε να παρίστανται και να τοποθετούνται σχετικά με το θέμα, απαντώντας σε ερωτήσεις, υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Υδροοικονομίας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Δε βρέθηκε πρόγραμμα…
Σημαντική ωστόσο ήταν η αναφορά της κας Καλογιάννη σε τοποθέτηση του περιφ. συμβούλου Γ. Ζάψα σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία για την on line παρακολούθηση των δεικτών στους Βιολογικούς εκροής των επιχειρήσεων, όπως επίσης και στους αποδέκτες των Βιολογικών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κάθε φορά το ρυπαντικό φορτίο, που καταλήγει εκεί.
Η κα Καλογιάννη τόνισε πως στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο έργο, καθώς δε βρέθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα κάλυπτε το συνολικό κόστος της δαπάνης, που υπολογίζεται, ότι για την Περιφέρεια της Ηπείρου αγγίζει, ίσως και να ξεπερνά τις 600 χιλιάδες ευρώ.
«Ούτε στην Ψηφιακή Σύγκλιση μπορέσαμε να βρούμε χρήματα ούτε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Φαίνεται όμως ότι τώρα μπορούμε να βρούμε κάτι σχετικό, που θα αφορά την τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης στους αποδέκτες», συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες.
Θετικές γνωμοδοτήσεις
Στην ομόφωνη θετική γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία
2014 -2020, προχώρησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι Άξονες Προτεραιότητας που τίθενται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020, αφορούν σε: Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και βιώσιμες υποδομές, Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, Τεχνική βοήθεια.
Οι Θεματικοί Στόχοι είναι η προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της προσαρμογής και της άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής, πρόληψη κινδύνων και διαχείριση, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, των δικτύων και υπηρεσιών πληροφοριών και επικοινωνιών, επένδυση σε διασυνοριακά συστήματα και εγκαταστάσεις ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων και ενέργειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων και η ενθάρρυνση του τουρισμού και της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Οι άδειες πλανόδιων
Επίσης, η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Ευ. Βαγενά, ενέκρινε την χορήγηση των αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, ο αριθμός των οποίων είχε γίνει αποδεκτός με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου βάσει των εισηγήσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, και τη διαδικασία καθώς και την έκδοση των διοικητικών πράξεων – αποφάσεων χορηγήσεων των συγκεκριμένων αδειών να αναλάβουν οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων. Μετά από ενδελεχή συζήτηση η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου "Περί υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου" με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η εν λόγω εισήγηση, πέραν των άλλων επισημάνσεων που θα γίνουν, θα περιλαμβάνει:
– τον προσδιορισμό του μέγιστου αριθμού των χορηγούμενων αδειών τόσο του υπαίθριου πλανόδιου, όσο και του στάσιμου εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κατά Περιφερειακή Ενότητα
– οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αναφορικά με τον αριθμό των αδειών υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου και στάσιμου), να έρχονται προς έγκριση στην Περιφέρεια (Περιφερειακού Συμβούλιο ή αρμόδια Επιτροπή) σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά προτίμηση στο τέλος κάθε έτους.
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για το έργο «Λειτουργία υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων γάλακτος, εγκατεστημένη στη θέση «Νεγρέσι», της Τ.Κ. Αμμότοπος του Δ. Αρταίων, Π. Ε. Άρτας», και «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 204 KW , στο ρέμα Τούση στην Τ.Κ. Ανθούσας του Δήμου Πάργας, Π.Ε. Πρέβεζας».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος