Ένα κοινό πρόγραμμα δράσης με κυρίαρχο στόχο την προβολή, την ανάδειξη, αλλά πάνω απ’ όλα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, περιλαμβάνει το Μνημόνιο συνεργασίας που συνυπογράφουν τη Δευτέρα ο δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας.
Η Παμβώτιδα παρά τα προβλήματά της εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός πόλος έλξης επισκεπτών για την περιοχή, όμως το σημαντικό είναι το ότι μπορεί σε αυτήν να εφαρμοστούν πιλοτικές δράσεις και να υλοποιηθούν έργα που θα αναστρέψουν την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.
Ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο συνεργασίας είναι και η προμήθεια για το Φορέα Διαχείρισης ενός πλωτού μέσου που θα κινείται αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει μεσοπρόθεσμα και η συζήτηση για τη χρήση ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας για δράσεις που γίνονται εντός του υδάτινου στοιχείου.
Όπως τόνισε, ο συντονιστής του Φορέα Βασίλης Κουρούτος, μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχει μία σειρά προγραμματισμένων δράσεων για τον Φορέα, που η υλοποίησή τους μπορεί να θέσει σε νέα τροχιά και τη λειτουργία του, κυρίως όμως να δώσει μία νέα πνοή στην Παμβώτιδα και το οικοσύστημα.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον του Φορέα Διαχείρισης, όπως και των άλλων Προστατευόμενων Περιοχών, από τις αρχές του 2016, αφού στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος κατά την οποία είναι εξασφαλισμένη η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η λειτουργία τους με ευρωπαϊκούς πόρους.
«Άλλοι Φορείς συγχωνεύονται και άλλοι καταργούνται, όμως προσπαθούμε να βρούμε μία καλή λύση, ώστε οι Φορείς να λειτουργούν καλύτερα. Ο Φορέας της Παμβώτιδας έχει τις δυνατότητες, αρκεί να υποστηριχθεί από την τοπική κοινωνία, τους φορείς της και τους κατοίκους. Θεωρούμε ότι τα Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών θα επαναπροσδιοριστεί και θα δώσει την προοπτική που χρειάζονται οι Φορείς», τόνισε ο κ. Κουρούτος.
Αναστρέψιμη η κατάσταση
Πριν από λίγες ημέρες ο Φορέας Διαχείρισης ανακοίνωσε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα και ευρήματα της Μεσοχειμωνιάτικης Καταμέτρησης Υδρόβιων Πουλιών, ως πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων.
Φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, με τη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και τα τρία είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος και για πρώτη φορά το νανογλάρονο. Επίσης καταγράφηκε για πρώτη φορά το κηλιδοβούτι.
«Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρά την υποβάθμιση της λίμνης, εξακολουθεί να έχει ενδιαφέροντα στοιχεία βιοποικιλότητας, σε πείσμα ίσως των καιρών και φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς άγριων πουλιών», τόνισε ο κ. Κουρούτος.
Καταλήγοντας σημείωσε, πως ο Φορέας συμμετέχει στην ομάδα παραλαβής του master plan της λίμνης και με τα στοιχεία που διαθέτει μέχρι στιγμής, φαίνεται, ότι το σχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, πλην όμως το κρίσιμο ζητούμενο είναι τα χρήματα, καθώς τα έργα και οι δράσεις που προτείνονται είναι αρκετά δαπανηρά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος