Στην περίοδο της πλήρους έξαρσης βρίσκεται η κοινή γρίπη, που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες από τις αρχές του έτους, όπως άλλωστε αναμενόταν από την επιστημονική κοινότητα αυτές τις ημέρες.
Ο προβληματισμός βέβαια έγκειται στο στέλεχος του ιού της γρίπης που μεταλλάχτηκε και δεν καλύπτεται με τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την χαλαρή στάση που κρατούν απέναντι στην πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό, χιλιάδες πολίτες, ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, που καταλήγουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν και παράλληλα σε αύξηση των θανάτων.
Σε επιφυλακή βρίσκονται τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, ενώ και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού συνεχώς υποχρεούνται να φιλοξενούν τέτοια περιστατικά.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ Γ. Νάκο, η κατάσταση τουλάχιστον τοπικά έχει εξομαλυνθεί και αυτή τη στιγμή δε νοσηλεύεται κάποιος ασθενής στη Μονάδα, εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.
Από την άλλη σημείωσε, πως τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, όπως όμως συμβαίνει κάθε αντίστοιχη χρονική περίοδο.
«Παρότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχουμε ένα νέο στέλεχος, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται κανονικά, γιατί μειώνει την ένταση της νόσου. Εκείνοι που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουν είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι παχύσαρκοι», τόνισε ο κ. Νάκος, προσθέτοντας, ότι η χορήγηση αντιβιοτικών είναι περιττή, αφού τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον ιό.
«Μόνο αντιικά φάρμακα μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς, εφόσον το υποδείξει ο γιατρός τους», πρόσθεσε ο κ. Νάκος, καλώντας τους ασθενείς, να προφυλάξουν με την υπεύθυνη στάση τους και τους υπόλοιπους πολίτες που δεν έχουν νοσήσει.
«Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και φυσικά μεταδίδεται πριν τα συμπτώματα εκδηλωθούν. Επομένως, όσοι υποφέρουν θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους για 5-6 ημέρες τουλάχιστον και να ακολουθούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού».
Ανεπάρκεια κλινών
στις ΜΕΘ στις εξάρσεις
Αναφορικά με το εάν υπάρχει ή όχι επάρκεια κλινών στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της πόλης, ο κ. Νάκος τόνισε, ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες και με την αντίληψη, ότι μία Μονάδα θεωρείται ενεργή, όταν το ποσοστό κάλυψης είναι το 70 – 80%, οι κλίνες στην περιοχή υπολείπονται των αναγκών, όχι όμως σημαντικά. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε περιόδους εξάρσεων της γρίπης, όπως η τωρινή ή τα καλοκαίρι, που κυρίως λόγω των τροχαίων υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
«Σε πρακτικό επίπεδο αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, για να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ από τη νοσηλεία περιστατικών που μπορούν να παρακολουθούνται στις ΜΑΦ. Είναι λογικό σε περιόδους αιχμής, να μην υπάρχει επάρκεια κλινών, όπως επίσης ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν υπήρχε καλύτερη οργάνωση, επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό και καλύτερη κατανομή των περιστατικών», κατέληξε ο κ. Νάκος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος