Με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό και με τις αιτίες να μην αναφέρονται μόνο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, οι έφηβοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ξεκινούν πλέον σε διπλάσια ποσοστά τη χρήση ουσιών από το χασίς, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2005 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος οι έφηβοι ηλικίας από 14 ετών ξεκινούσαν τη χρήση από το χασίς, σε ποσοστό 43%, το 2014 το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 80%.
Η ευκολία της πρόσβασης, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του χασίς φαίνεται πως αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση αυτή, όμως όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, Γ. Παπαχρήστου, ένας σημαντικός λόγος είναι και η αντίληψη που έχει σχεδόν παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία, ότι το χασίς είναι μία ακίνδυνη ουσία.
«Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν όσοι το υποστηρίζουν, ότι το χασίς είναι η πρώτη ουσία με την οποία ξεκινούν τη χρήση και από αυτήν περνάνε στη συνέχεια σε άλλες ουσίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΚΕΘΕΑ φαίνεται, ότι η κρίση επηρέασε και τις οικογενειακές σχέσεις, αφού οι χρήστες που απευθύνονται στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης μένουν λιγότερο χρόνο με την οικογένειά τους σε σχέση με το παρελθόν.
«Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο ρόλος της οικογένειας είναι σπουδαίος στην δική μας προσπάθεια να βοηθήσουμε το χρήστη. Υπάρχει όμως μία συνεχώς μεγαλύτερη αυτονομία του χρήστη», σημείωσε.
Επίσης, έχει μειωθεί σταθερά σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μελετών το ποσοστό των χρηστών που έχει μία σταθερή απασχόληση, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό της ενέσιμης χρήσης από το 70% στο 55%.
Αίτημα για μονάδα στην Κοζάνη
Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις, τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ αναμένουν τις όποιες αλλαγές επισυμβούν το επόμενο διάστημα στη λειτουργία των δομών στη βάση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής αντίληψης των συναρμόδιων υπουργείων.
Το βασικότερο πρόβλημα για το ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να είναι η ελλιπής χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αφού οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2006. Ειδικά στο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενόψει της λήξης του χρηματοδοτικού προγράμματος τον προσεχή Ιούλιο και της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων την ίδια περίοδο.
Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος τέλος συνεχίζει να λειτουργεί τις δομές συμβουλευτικής στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει η αντίστοιχη δομή στην Πρέβεζα. Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος όμως δέχθηκε πρόσφατα και πρόταση από το δήμο Κοζάνης για να δημιουργήσει και εκεί μία αντίστοιχη μονάδα, αίτημα που εξετάζεται πλην όμως λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθεί.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος