Τα κεντρικά διλήμματα πολιτικής που συζητώνται πολλά χρόνια τώρα, αναπτύχθηκαν ξανά από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης. Και μπορεί το θέμα της συμφωνίας για το χρέος να είναι το μεγάλο επίδικο, καίρια θέματα για την ελληνική κοινωνία, όμως βγήκαν ήδη μπροστά και αποτελούν τμήμα της δημόσιας συζήτησης.
Τα έθεσαν οι ίδιοι οι υπουργοί με δηλώσεις τους, όπως αυτό της αλλαγής πολιτικής στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπαίνει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τη «μικρή» ΔΕΗ και άλλα μεγάλα έργα ή υποδομές που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας και στην Ήπειρο όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός
«Τις βασικές αρχές του κυβερνητικού έργου ανέπτυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει άλλες εξαρτήσεις ούτε άλλο αφεντικό, εκτός από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Σε καθημερινή βάση. Για κάθε μας κίνηση και κάθε μας ενέργεια.
Δεν ερχόμαστε εμείς για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια.
Ερχόμαστε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και η διοίκηση στην χώρα.
Ερχόμαστε, με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις, να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος. Και πάνω από όλα να κάνουμε παρελθόν τον κράτος – πελάτη.
Το κράτος που λειτουργούσε για να εξυπηρετεί και να διασφαλίζει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Θέλω να έχετε κάθε στιγμή στο μυαλό σας ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία, δε μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν να τη διαχειριστούμε», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Πάνω από όλα όμως είμαστε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας.
Να διαπραγματευτούμε την απομείωση του χρέους. Την απεμπλοκή της χώρας και της οικονομίας, από ένα καθεστώς ασφυκτικής λιτότητας.
Υπάρχει μπροστά μας ένα σύνθετο και πολύπλευρο κυβερνητικό έργο, που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, και το οποίο μπορεί να συνοψισθεί σε τέσσερεις προτεραιότητες.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κανένας συμπολίτης μας, από δω και μπρος, μόνος και αβοήθητος απέναντι στη κρίση.
Πρώτιστό μας χρέος, η βοήθεια σε αυτούς που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας. Και στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το φαγητό, η θέρμανση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους και η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην κοινωνία.
Ας έχουμε κατά νου ότι παραλαμβάνουμε μια χώρα που εξ αιτίας της ανεργίας, της φτώχειας και της κατάστασης του κοινωνικού κράτους, είναι τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πρώτη στην παιδική φτώχια, ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Ειδικά για την μικρή επιχείρηση, που σήμερα βουλιάζει στα χρέη και είναι αντιμέτωπη με το λουκέτο».
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, υπουργοί έκαναν πιο προχωρημένες δηλώσεις:
«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ειδικά και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ως υπουργού, είπε, ότι πρέπει να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Για την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λεκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ, η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» δήλωσε στο Mega.
«Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά, διότι χάνουμε άλλα έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ. Χάνουμε, επίσης, πολλά έσοδα από τον προσανατολισμό της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και πανάκριβο φυσικό αέριο, που δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε.
Ανοίγει συνεπώς μία νέα συζήτηση η οποία περιλαμβάνει δύο κρίσιμες παραμέτρους, ως ερωτήματα: Είναι βιώσιμο ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με πυλώνα το Δημόσιο και δεύτερο, πώς θα στηριχθεί άμεσα η ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας ώστε να υπάρξουν και ορατά αποτελέσματα για τον κόσμο;
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος