Επικαιρότητα

Προβληματισμός για τη μείωση της εθελοντικής αιμοδοσίας

Off

Κλεισμένοι στον εαυτό τους και αποκομμένοι από πολλά κοινωνικά προβλήματα, επιλέγοντας να ασχοληθούν με τα του οίκου τους όλο και περισσότεροι Έλληνες, μεταξύ αυτών ακόμη και οι εθελοντές αιμοδότες. Χιλιάδες αιμοδότες, που έδιναν δύο ίσως και τρεις φορές το χρόνο το δικό τους «παρών» στις υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας, για διάφορους λόγους, τα δύο τελευταία χρόνια άρχισαν να απομακρύνονται, με συνέπεια να καταγράφεται και επίσημα πια, η μείωση των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση.
Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει συναγερμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών να απευθύνει έκκληση στους εθελοντές να μην ξεχνούν να δίνουν αίμα, που είναι τόσο πολύτιμο για χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών, χρονίων ή και περιστασιακών.
Η γενικότερη αυτή εικόνα με την πτωτική πορεία παρατηρείται και στο ΠΠΓΝΙ όπου τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας Ελευθερία Ζερβού συλλέχθηκαν 900 φιάλες αίματος λιγότερες σε σχέση με το 2012.
«Είναι ένα σημαντικό ποσοστό ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα, όπως για τους αιματολογικούς ασθενείς, τους ογκολογικούς, τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, και τις ανάγκες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών», σημείωσε αρχικά η κα Ζερβού.
Παρόλα αυτά, τα νοσοκομεία της επαρχίας αποδεικνύεται πως λειτουργούν καλύτερα από τα νοσοκομεία της Αθήνας ως προς το συντονισμό και την κινητοποίηση των εθελοντών αιμοδοτών, ώστε να προσέρχονται και να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν. «Ρόλο αναμφισβήτητο παίζει η προσωπική επαφή και η γνωριμία, αλλά και η υπερπροσπάθεια των υπηρεσιών, που φροντίζουν να ενημερώνουν διαρκώς τους εθελοντές αιμοδότες και να προσεγγίζουν νέους», τόνισε.
Οι αιτίες
Η κρίση είναι αυτή που δημιούργησε και αυτό το φαινόμενο της έλλειψης ενδιαφέροντος και ανταπόκρισης ως προς την αιμοδοσία, όμως δεν είναι μόνο αυτή η αιτία. Η κα Ζερβού ανέφερε πως η βασικότερη αιτία είναι οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος αιμοδοσίας.
«Αφενός δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία πολιτική προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών και αφετέρου έχουν δυσκολέψει πολύ οι συνθήκες στα τμήματα Αιμοδοσίας. Ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι τραγική η κατάσταση, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των μονάδων. Κι εμείς περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το καλοκαίρι, όταν έγινε η διαδικασία με την κινητικότητα των οδηγών και χρειάστηκε χρόνος για να επανέλθει η κατάσταση σε φυσιολογικές συνθήκες. Επίσης, έχουν περιοριστεί κατά πολύ, οι εθελοντικές αιμοδοσίες των διάφορων συλλόγων και φορέων, όπου ακόμη κι αν γίνονται, η συμμετοχή είναι πολύ μικρότερη από το παρελθόν», τόνισε η κα Ζερβού.

Δυσαρέσκεια 
των εθελοντών
Υπάρχουν όμως και κάποια… μικρά και ασήμαντα σε πολλούς πράγματα που επίσης μετρούν για τη μείωση του αριθμού των αιμοδοτών και ένα από αυτά είναι και η αδυναμία των Τμημάτων Αιμοδοσίας, να προσφέρουν τα συνήθη αλμυρά μετά την ολοκλήρωση της αιμοληψίας.
«Υπάρχει κόσμος που διαμαρτύρεται γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε αυτό το τυράκι ή τα δύο μπισκότα που δίναμε και λένε, ότι το κράτος δεν τους αντιμετωπίζει όπως πρέπει. Έχουν δίκιο, αλλά κάπου εκεί ερχόμαστε κι εμείς να λειτουργήσουμε ως κυματοθραύστες των διαμαρτυριών και να τους πείσουμε, ότι η αιμοδοσία είναι μία ιερή πράξη, που δε χρειάζεται κανέναν αντάλλαγμα, γιατί το σπουδαιότερο αντάλλαγμα είναι η σωτηρία μίας ανθρώπινης ζωής».

Το Εθνικό Μητρώο 
Εθελοντών Αιμοδοτών
Στη δημιουργία νέου τύπου ταυτότητας αιμοδότη προχωρά στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών. Στο μητρώο καταγράφονται τα στοιχεία του αιμοδότη και όλες οι αιμοδοσίες που έχει κάνει. Περιέχεται το πλήρες ιστορικό του και το πόσες φορές έχουν απορριφθεί ως ακατάλληλες μονάδες αίματος που έχει προσφέρει.
Το σύστημα, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τον Σεπτέμβριο, παρέχει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα αποθέματα σε όλες τις μονάδες. 
Με πρόσφατη εγκύκλιό του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλλουν αίτηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για λήψη ή ανανέωση άδειας τήρησης ευαίσθητων δεδομένων.
Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα την εγγραφή τους στο μητρώο και να πιστοποιήσουν τους συλλόγους – ομάδες εθελοντών με τις οποίες συνεργάζεται. Τα νοσοκομεία θα παραλάβουν ειδικό εξοπλισμό από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και να διασυνδεθούν με το μητρώο.
Σε περίπτωση που η υπηρεσία αιμοδοσίας νοσοκομείου διαθέτει τοπικό μηχανογραφικό σύστημα, θα υπάρξει διασύνδεσή του με το κεντρικό. Η Ομοσπονδία αιμοδοτών συμφωνεί με τη λειτουργία του μητρώου, με τον όρο ότι οι εθελοντές αιμοδότες θα διατηρήσουν τα σημερινά τους δικαιώματα, όπως τη χρήση ποσοτήτων αίματος όταν τις χρειαστεί κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Ποιοι μπορούν 
να δώσουν αίμα
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αίμα μπορούν να προσφέρουν όσοι είναι μεταξύ 18 και 65 ετών. Προϋπόθεση είναι ο αιμοδότης να ζυγίζει πάνω από 50 κιλά και να είναι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες γι' αυτόν που θα το πάρει.
Δεν μπορούν να δώσουν αίμα όσοι είχαν στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Από την αιμοδοσία εξαιρούνται άνθρωποι με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή πίρσινγκ που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ