Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025 07:09
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2019
Επικαιρότητα

Τσίπουρο… όπως και πέρυσι για τελευταία φορά

Off

Με την ισχύουσα νομοθεσία και διαδικασία, επομένως με τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές των τελευταίων ετών, θα γίνει η απόσταξη του τσίπουρου, ίσως όμως αυτό να είναι για τελευταία φορά. Οι ραγδαίες εξελίξεις με την απόρριψη της προσφυγής της Ελλάδας από την Κομισιόν, ώστε να μην υπερδιπλασιαστεί, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, ο φόρος για την εμπορία του τσίπουρου, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που είναι βέβαιο, ότι θα συμπαρασύρουν τους αποσταγματοποιούς, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις σε έναν κυκεώνα νέων δυσκολιών, που είναι μάλλον βέβαιο, ότι θα ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, το περιθώριο που έχει δώσει η Κομισιόν προς την Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία, είναι μέχρι το τέλος του έτους, επομένως για την τρέχουσα περίοδο απόσταξης, η διαδικασία και οι οικονομικές επιβαρύνσεις θα είναι ίδιες με τις αντίστοιχες περσινές.

Η νέα αποστακτική περίοδος έχει διάρκεια από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και στο διάστημα αυτό οι αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγοί οφείλουν να προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά στο Τελωνείο και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να πάρουν την άδεια απόσταξης.

Ο Π. Λυκίδης, πρόεδρος των τελωνειακών υπαλλήλων στην περιφέρεια της Ηπείρου αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει, τόνισε, ότι εάν εφαρμοστεί η σχετική απόφαση της Κομισιόν, και δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της παράτασης των δύο ετών, που έχει ζητήσει η χώρα, το τσίπουρο θα γίνει ακριβότερο από το ουίσκι. 

«Εκτιμούμε, ότι ο φόρος θα φτάσει τα 5 ευρώ το λίτρο και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μία σημαντική δυναμική ανάπτυξης και ανάκαμψης, με νέες θέσεις εργασίας, με εξαγωγές και σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

 

Η απόσταξη

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποστάξουν θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, για την ιδιότητα του παραγωγού, τη θέση και έκταση της αμπέλου και την ποσότητα των πρώτων υλών που παρήχθησαν. 

Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (13 Δεκεμβρίου 2019) από το γραφείο 114 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη  βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.

Για τα αμπελοτεμάχια  μεγαλύτερα του 1,0 στρ.,  προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική  υποβολή  από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση  συγκομιδής  σταφυλιών για  το 2019  μέσω  της  ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων  (γραφείο 114) ή στο τηλέφωνο:   2651 0 87114.

 

Πρόστιμα

Υπεύθυνος για τη λειτουργία του άμβυκα, είναι ο υπογράφων ως αμβυκούχος και για το διάστημα του διμήνου της απόσταξης αλλά και για το διάστημα που ο άμβυκας θα παραμένει σφραγισμένος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ όποιος δε ζητήσει αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών τους, τη σφράγιση του άμβυκα, ενώ απόσταξη χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, επισύρει κατάσχεση του άμβυκα και των παραγόμενων προϊόντων και πρόστιμο 3000 ευρώ.

Τέλος, από την υποχρέωση έκδοσης λογιστικών στοιχείων εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που παράγουν το προϊόν, μέχρι το ανώτατο όριο των 120 κιλών ανά αποστακτική περίοδο και ανά πρόσωπο, αποκλειστικά για κατανάλωση από τα ίδια, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους τους, με απαγόρευση της εμπορίας.

 

Οι έλεγχοι φέρνουν αποτέλεσμα

 

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηροποίηση των ποινών, έχουν δημιουργήσει μία νέα εικόνα στην διαδικασία της απόσταξης, κυρίως όμως στην εμπορία και κατανάλωση του τσίπουρου. Σύμφωνα με τον κ. Λυκίδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική μεταβολή στις συνήθειες των καταναλωτών, που σε αντίθεση με το παρελθόν, επιλέγουν το εμφιαλωμένο και όχι το χύμα τσίπουρο, έχοντας ενημερωθεί και έχοντας πειστεί, ότι το πρώτο είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία τους και με υψηλούς ποιοτικούς δείκτες.

Είσοδος

Χρησιμες Συνδέσεις