Το Ζαγόρι μπορεί να γίνει το πρώτο πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού και διαθέτει προφανώς όλα τα εχέγγυα για να γίνει αποδεκτό.
Το Ζαγόρι θα αποτελέσει για την ακρίβεια την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού Πολιτιστικού Τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα Πολιτιστικά Τοπία επιλέγονται λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών.
Η προστασία των Πολιτιστικών Τοπίων μπορεί να συμβάλλει θετικά στις σύγχρονες τεχνικές αειφόρου χρήσης της γης και να διατηρήσει η ακόμα και να ενισχύσει τις φυσικές αξίες του τοπίου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διατήρηση της βιολογικής πολυμορφίας.
Το Ζαγόρι βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια στον Ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς οργανισμού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Οι προϋποθέσεις
Κάθε υποψηφιότητα Πολιτιστικού Τοπίου για τον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξής προϋποθέσεις:
Τεκμηρίωση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας και διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού. Κατάρτιση συγκριτικής ανάλυσης του αγαθού σε σχέση με παρόμοια αγαθά, εγγεγραμμένα ή μη στον Κατάλογο. Σαφής οριοθέτηση του Πολιτιστικού Τοπίου και της ζώνης προστασίας του. Κατάρτιση γραπτού διαχειριστικού σχεδίου, καθώς και εγγυήσεων γα την αποτελεσματική εφαρμογή του. Καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το αγαθό. Λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Όταν ένα Πολιτιστικό Τοπίο εγγραφεί στον Κατάλογο, το κράτος- μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του. Να μεριμνά για τη συντήρηση, την ανάδειξη, την προβολή και εν γένει τη διαχείριση του αγαθού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται διαχρονικά η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά του.
Ο Κ. Τασούλας
«Με ιδιαίτερη χαρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την απόφασή του να οριστικοποιήσει την πρότασή του για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Λίνας Μενδώνη, της Ευγενίας Γερούση και Σταυρούλας Φωτοπούλου και άλλων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφίας Στάικου.
Ο υπουργός ευχαρίστησε την κα Στάικου, διότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς «θα είναι χορηγός, αλλά θα σταθεί και αρωγός για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα».
«Χαίρομαι που, μετά το συνέδριο για την άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλοντας υλικά και επιστημονικά στην κατάρτιση της πρότασης προς την UNESCO», είπε η πρόεδρος του ιδρύματος.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου, ο Δήμαρχος του Ζαγορίου τόνισε ότι «μια τέτοια ένταξη θα αποβεί πολύ σημαντική για την ιστορική περιοχή της Ηπείρου, που συνδυάζει φυσικό κάλλος, αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολιτιστική παράδοση και θα αναδειχθεί ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή της».
Την ικανοποίησή τους για την επιλογή του Ζαγορίου εξέφρασαν και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργος Τσουμάνης και ο Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος Χρήστος Μασαλάς, θεωρώντας ότι η πρόκριση αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προβολή και την ανάπτυξη της περιοχής.
«Το Ζαγόρι συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ανθρώπινη παρέμβαση σε απόλυτη αρμονία, τόνισε κατά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Τασούλας. «Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO συνεπάγεται για έναν τόπο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει».
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος