Το έργο που έχει γίνει στην Ήπειρο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στη διημερίδα που έγινε Τρίτη και Τετάρτη για τα έργα της «Νέας Γνώσης» στο Τεχνολογικό Πάρκο.
Η διημερίδα αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την αποτύπωση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ήπειρο, καθώς έγινε η παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων των σχετικών παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε και ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων ενίσχυσης της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ήπειρο. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση που κοινοποίησε η Επιτροπή Ερευνών, βασιζόμενο στην υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που το στελεχώνει και την τεχνογνωσία που διαθέτει, αποτελεί τον κύριο πυλώνα εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή, εξυπηρετώντας τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους της Ηπείρου.
Η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνετέλεσε άμεσα στην συγκράτηση και προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων στους επιστημονικούς τομείς που θεραπεύει, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε επιστημονικά πεδία αιχμής, στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού δυναμικού της περιοχής.
Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει το κατάλληλο – υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης- ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση και αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας σε όλους τους τομείς της Περιφερειακής Παραγωγής (Πρωτογενής, Δευτερογενής, Τριτογενής), καθώς και την υποστήριξη της ενδυνάμωσης της τοπικής παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Η ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα της Ηπείρου, σημειώνεται ακόμα, θα υποστηριχθεί σημαντικά μέσω της αναβάθμισης της παραγωγικής βάσης και της προηγμένης τεχνογνωσίας που μπορεί να προσφέρει το Ίδρυμα στην υποστήριξη της έρευνας (βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής) και της παραγωγής καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο, οι στόχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε περιφερειακό επίπεδο είναι οι εξής:
1.Υποστήριξη και Ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, μέσω της υποστήριξης και ανάπτυξης δράσεων έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
2. Ενίσχυση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και των λοιπών Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποστηρίζει δράσεις ενίσχυσης της Ιατρικής Σχολής στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Κλινικών του Νοσοκομείου, καθώς επίσης και των λοιπών συναφών τμημάτων του Ιδρύματος, απόκτησης εξοπλισμού διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και εν γένει υποστήριξης του συνόλου των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειας Ηπείρου.
3. Ενίσχυση των Δημόσιων Φορέων της Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται στενά με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής στην υλοποίηση έργων και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
4. Ενίσχυση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ).
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της νεανικής και καινοτομικής επιχειρηματικότητας, του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, το Ίδρυμα υλοποιεί δράσεις στήριξης της λειτουργίας του ΕΤΕΠΗ, εισαγωγής νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας (Οδύσσειες Καινοτομίας).
5. Υποστήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Υποστήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας στις επιστήμες της Ιατρικής και της Βιολογίας, στις Φυσικές Επιστήμες και τα Νέα Υλικά, στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς επίσης και στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
6. Υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής.
Υποστήριξη των επιχειρήσεων της Ηπείρου στην ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων, καινοτομικών μεθόδων και πρακτικών παραγωγής και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), όπως προσδιορίζεται με το νέο Νόμο Πλαίσιο για την Έρευνα. έγινε περιγραφή των προτεραιοτήτων ανά τομέα έξυπνης εξειδίκευσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών, οι θεματικές περιοχές του οποίου είναι επτά και από τις οποίες, στις έξι συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσω των ερευνητικών του ομάδων (εκτός της ενέργειας).
Έγινε ακόμα αναλυτική αναφορά στο ερευνητικό δυναμικό και στην αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε σχέση με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο), καθώς και τις δράσεις έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που υλοποίησε το ίδρυμα μέσω της Επιτροπής Ερευνών. Επιπροσθέτως, αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Παρουσιάστηκαν ακόμα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις πράξεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέα Γνώση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013».
Οι παρεμβάσεις του προγράμματος Νέα Γνώση αφορούν έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εμπίπτουν στις κατηγορίες της βασικής έρευνας, της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τέλος αναλυτικά τα 28 έργα Νέα Γνώση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος