Επικαιρότητα

Η διαθεσιμότητα διαλύει ζωές και υπηρεσίες

Off

Σε ημέρα δράσης κατά της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο εξελίχτηκε η χτεσινή, μετά από τις πολύμορφες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.
Η ΑΔΕΔΥ πήρε την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις, κάτι που έγινε και στα Γιάννενα. Αν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια το μεσημέρι, ήταν μικρή, το μήνυμα εστάλη.
Διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τους εκπροσώπους τους κατέδειξαν το άδικο του μέτρου της «κινητικότητας», ένα μέτρο που οριζόντια ισοπεδώνει ζωές, χωρίς παράλληλα να λύνει το πρόβλημα των δημοσίων υπηρεσιών- αντίθετα το εντείνει αφού τους αποσπά χρήσιμο και έμπειρο προσωπικό.
 «Το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει σαν στόχο τις απολύσεις» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας, τονίζοντας ότι θα συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση. 
Η Αρετή Παπαθεοδώρου εκπροσωπώντας τις καθαρίστριες υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες ζουν μια εφιαλτική κατάσταση χωρίς τέλος αφού δεν ξέρουν τι θα γίνει τελικά, αν θα γυρίσουν στις εργασίες τους ή θα απολυθούν. «Μας αφήνουν χωρίς καμία εξήγηση. Αποδειχτήκαμε ο κλάδος με την μεγαλύτερη αντίσταση» είπε θυμίζοντας παράλληλα και τον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών σε όλη την Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες.
Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας τεχνικής κατεύθυνσης και των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστήμιο
Τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα σχεδόν, εξέφρασαν χτες επίσης τη διαφωνία τους με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων που σε πολλές περιπτώσεις, έχει διαλύσει πρακτικά μεγάλο μέρος των υπηρεσιών τους.
Με δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης για μία ακόμα φορά ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι στην θέση τους. 
«Ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα: να μην απολυθεί κανένας από τους 9 υπαλλήλους που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα. Να παραμείνουν οι 12 υπάλληλοι που προβλέπεται να μεταταγούν σε άλλους φορείς, να αναλάβουν έργο οι 13 υπάλληλοι στο πλαίσιο της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας και να επιτρέψουν οι υπάλληλοι που έχουν τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες» είπε ο κ. Καψάλης.
Μαζί του και οι αναπληρωτές Πρυτάνεις Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Θωμάς Μπάκας και Ανδρέας Φωτόπουλος. 
Ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θύμισε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που αποδεδειγμένα έχει το Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας πως υπάρχουν 146 κενά υπαλλήλων στο τοπικό ίδρυμα. «Αναμένουμε και προκήρυξη νέων θέσεων για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» είπε σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι Πρυτάνεις 
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, προειδοποιούν ήδη ότι αν τα πράγματα πάνε όπως τώρα υα πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. 
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε, αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα να το κάνουμε. Απλά δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη τις σκέψεις μας. Και ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε συλλογικά» είπε  χτες ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων  Κ. Γάτσιος. Ζήτησε δε να τα βρουν ο  υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης. «Να τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως ενιαία» δήλωσε.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ζήτησαν την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
 «Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ, αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Γάτσιος.
 «Το Πανεπιστήμιο δεν θα αντέξει» είπε ο πρύτανης της Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ι. Γκόλιας. «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς ήδη έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και αν δεν γίνει κάτι πρέπει πλέον να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει» είπε ο κ. Γκόλιας.
 «Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε καλημέρα» είπε από τη μεριά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδ. Φορτσάκης.
«Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην παιδεία» είπε από τη μεριά του ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ