Μπροστά στην προοπτική να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα έσοδα των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτό και με τη δημιουργία κοινού μετώπου της Κ.Ε.Δ.Ε. με τις Π.Ε.Δ. ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, γίνεται προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση να αντισταθεί στη διαφαινόμενη νέα περικοπή της κρατικής επιχορήγησης για το 2015.
Η ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει με τις διοικήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων όλης της χώρας την άλλη Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ώστε να ληφθεί μια κοινή απόφαση και να υιοθετηθεί ένα κείμενο – πλαίσιο με τις οικονομικές διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης από την Πολιτεία.
Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού αυτού, όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού όπως τα παρουσίασαν οι δήμοι, δείχνουν ότι το 2015 μειώνονται τουλάχιστον 6% τα έσοδα των Ο.Τ.Α., από επιχορηγήσεις.
«Το γεγονός ότι οι πόροι που μας περικόπηκαν οφείλεται στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών στις Περιφέρειες, καθώς και στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας- κινητικότητας των υπαλλήλων των Δήμων, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ότι για μια ακόμη χρονιά οι Δήμοι θα δουν να μειώνεται η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν. Ιδιαίτερα όταν έχουν αναλάβει δεκάδες νέες αρμοδιότητες κι ευθύνες, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχους νέους πόρους», σημειώνει η ΚΕΔΕ και προσθέτει επιπλέον ότι το 2015 τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά ( τουλάχιστον κατά 50%) από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Καλλικράτη.
Οι δήμοι ζητούν μεταξύ άλλων τη διάθεση 2 δισ. € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια, να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος