Ως ευτράπελο και ως μία περίεργη κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές παρενέργειες, από αρκετά συνηθισμένες έως εξαιρετικά σοβαρές, αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα της πόλης τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που απευθύνονται σε χώρες εκτός Ελλάδος για ιατρικές πράξεις.
Το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά μόνο την Ήπειρο ή τα Ιωάννινα, αλλά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπου προσλαμβάνει μάλιστα μεγάλες διαστάσεις, με την «εξαγωγή» ασθενών σε χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του Σαββάτου όπου μία 16χρονη μαθήτρια από τα Γιάννενα εξέπνευσε επιστρέφοντας από την Αλβανία όπου είχε μεταβεί για κάποιο προσωπικό- ιατρικό ζήτημα, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, αλλά και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γ. Παπαζαχαρής και ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χρ. Κακοσίμος απευθύνθηκαν στους πολίτες, ζητώντας να έχουν εμπιστοσύνη και να προτιμούν τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς στην Ελλάδα, που έχουν εγκεκριμένα και πιστοποιημένα πτυχία και λειτουργούν τους επαγγελματικούς τους χώρους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ο κ. Παπαζαχαρής, αλλά και ο κ. Πότσης απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας για τα αίτια του θανάτου της 16χρονης μαθήτριας, όμως τόνισαν πως υπάρχουν περιστατικά τα οποία φτάνουν στους οδοντιάτρους της πόλης για να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων.
«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πως πολλοί Αλβανοί πολίτες εμπιστεύονται τους γιατρούς και τα νοσοκομεία της πόλης μας, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι πολίτες από την Ήπειρο φεύγουν για τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, για ιατρικές πράξεις. Υπάρχουν για παράδειγμα περιστατικά που έρχονται σε εμάς για να αντιμετωπίσουμε σε δεύτερη φάση.
Στην οδοντιατρική πράξη υπάρχουν πράγματα που δεν γίνονται σε μία ή δύο συνεδρίες, αλλά απαιτείται επιπλέον χρόνος. Όσοι πηγαίνουν στην Αλβανία ή αλλού, για λόγους οικονομίας μπορεί να κάνουν αυτές τις εργασίες σε μικρότερο χρονικό διάστημα, κάτι που δημιουργεί παρενέργειες, σημείωσε ο κ. Παπαζαχαρής.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης ήταν περισσότερο σαφής λέγοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα σοβαρά περιστατικά στην οδοντιατρική, που αντιμετωπίστηκαν από Έλληνες γιατρούς, πριν υπάρχουν δραματικές επιπτώσεις στους ασθενείς. «Δεν μπορούμε να εκφραστούμε για το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών σε άλλες χώρες, όμως μπορούμε να πούμε πως στην Ήπειρο και τα Γιάννενα παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι ευτράπελο να υπάρχει κόσμος που πηγαίνει σε τρίτες χώρες για παροχή ιατρικών πράξεων. Τα υψηλά ποσοστά νοσημάτων όπως η ηπατίτιδα, ή η φυματίωση σε αυτές τις χώρες επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας», σημείωσε ο κ. Πότσης.
Φάρμακα χωρίς έλεγχο
Μία άλλη πλευρά ανέδειξε στις δηλώσεις του ο Χρ. Κακοσίμος, Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, που αναφέρθηκε σε πλαστά και ψευδεπίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν συνήθως μέσω διαδικτύου στην ελληνική αγορά. «Πρόκειται για φάρμακα άγνωστης προέλευσης, που δεν ελέγχονται από κανέναν και είναι επικίνδυνης τοξικότητας. Οι ασθενείς να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους και να απευθύνονται μόνο στα εξουσιοδοτημένα «κανάλια» της διαδρομής του φαρμάκου που είναι από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία», σημείωσε ο κ. Κακοσίμος προσθέτοντας, ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά καταγγελιών για ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος