Μαθήματα πολιτικής διπλωματίας, την οποία εφαρμόζουν και ακολουθούν πιστά ως δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, παρέδωσε κατά την επίσκεψή του στα Γιάννινα ο Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι συναντήσεις του με τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου επικεντρώθηκαν στις προοπτικές συνεργασίας σε τουριστικό και εμπορικό επίπεδο, ωστόσο οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο αποτελούν ένα τρανό υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ασκεί την εξωτερική της πολιτική, περνώντας ακόμη και μέσα από – υποτίθεται – αδιάφορες συναντήσεις, τα δικά της πολιτικά και εθνικά μηνύματα.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του κ. Μπιλτεκίν, που ακολούθησαν την τοποθέτηση του κ. Μπέγκα, ο οποίος έκανε λόγο για την «διπλωματία των πόλεων», ακούστηκαν για πρώτη ίσως φορά στην πόλη των Ιωαννίνων και μάλιστα στο Δημαρχείο, τοποθετήσεις που παραχαράσσουν την ελληνική και όχι μόνο, ιστορία.
Οι τοποθετήσεις αυτές έμειναν αναπάντητες, όμως δεν είναι δυνατόν να μην τις παρουσιάσουμε, καθότι πέραν της προσπάθειας δημιουργίας και ανάπτυξης καλών σχέσεων, δε θα πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα ενδεχόμενες επιδιώξεις, που έχουν προφανή πολιτική, αλλά και εθνική στόχευση.
Κάπως έτσι, ο Πρόξενος της Τουρκίας σύμφωνα με την μετάφραση την οποία έκανε ο Γραμματέας του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης Λεβέντ Ιμάμ, χαρακτήρισε την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα ως «οθωμανική εκεχειρία», ενώ χρησιμοποίησε και τον όρο «περίοδος ειρήνης» για τους πέντε αιώνες που η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.
Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων του Τούρκου Προξένου στο δημαρχείο της πόλης.
«Τα Γιάννινα στην Τουρκία έχουν ένα όνομα. Όταν έγινε η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από την 4η Σταυροφορία, ο Κομνηνός είχε στείλει την οικογένειά του στα Γιάννινα.
Μετά, για 500 χρόνια περίπου υπήρχε μία οθωμανική εκεχειρία, την οποία ονομάζουμε ως PAX Othomana και μία από τις δύο πόλεις η οποία αντικατοπτρίζει αυτή την περίοδο ειρήνης είναι τα Γιάννινα. Η άλλη είναι η Ιερουσαλήμ. Τα Γιάννινα έχουν ξεχωριστή σημασία για την Τουρκική ιστορία, γιατί με την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1923 έχουν φύγει πολλοί Τούρκοι από τα Γιάννινα».
Δικαίωμα βέβαια του Τούρκου Προξένου, όπως και κάθε διπλωμάτη είναι να εκφράζεται όπως επιθυμεί, προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπεί. Άλλωστε, οι διπλωμάτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους όρους κάτω από τους οποίους διεξάγονται τέτοιου είδους συζητήσεις, πολύ δε περισσότερο εκείνους, που καθορίζουν τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Μπορεί βέβαια ο καθένας να φανταστεί τι θα μπορούσε να γίνει εάν για παράδειγμα ένας Γερμανός Πρόξενος, εμφανιζόταν σήμερα και δήλωνε πως η περίοδος της Κατοχής 1941-44 ήταν μία «περίοδος ειρήνης».
Το δυστύχημα βέβαια ήταν πως κανείς δεν αντιλήφθηκε την πρωτοφανή παραχάραξη της πραγματικότητας και της ιστορίας, που επιχειρήθηκε και έγινε στην έδρα της πόλης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή, διπλωματική πάντα, απάντηση.
Θέλουμε δε να πιστεύουμε, ότι το συγκαταβατικό κούνημα του κεφαλιού του κ. Μπέγκα στην τοποθέτηση περί των 500 χρόνων «οθωμανικής εκεχειρίας», έγινε μόνο για λόγους πολιτικής αβροφροσύνης και ευπρέπειας…
Θα μπορούσε πάντως σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία σχετική αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.572)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος