Η ωριμότητα την οποία επέδειξαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης από το ΥΠΕΚΑ, της προοπτικής και εξέλιξης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, ίσως είναι το μεγαλύτερο κέρδος που προκύπτει μέσα από μία υπόθεση, που εμπεριέχει χαρακτηριστικά αντιπαραθέσεων, σε πολιτικό κυρίως, αλλά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης στάθηκε στην ωριμότητα της συζήτησης και του διαλόγου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου και επικεντρώθηκε σε δύο άξονες: Ο πρώτος στην εθνική στρατηγική της χώρας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και ο δεύτερος στο πρακτικό σκέλος που αναφέρεται στις έρευνες από την ανάδοχο εταιρεία Energean Oil & Gas, καθώς και στις δεσμεύσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι της τοπικής κοινωνίας.
Ο Γ. Μανιάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκτιμήσεις και για τα απολήψιμα αποθέματα από την Ήπειρο, αλλά κυρίως στις άμεσες και έμμεσες ωφελιμότητες της εξόρυξης υδρογονανθράκων για την περιοχή.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας τόνισε, αποτελεί πια υποχρέωση για το ελληνικό δημόσιο, που οφείλει να προχωρήσει με μεθοδικότητα και ταχύτητα στις έρευνες αρχικά, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μένουν μέχρι σήμερα στην αφάνεια.
«Αποτελεί δέσμευσή μας η προσπάθεια αυτή σε βάθος χρόνου να χαρακτηριστεί από διαφάνεια πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο η Ελλάδα να γίνει πύλη εισόδου και ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε αρχικά ο κ. Μανιάτης που λίγο νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι οι ωφέλειες που προκύπτουν για την Περιφέρεια της Ηπείρου υπολογίζονται σε άμεσους και έμμεσους πόρους 100 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, «ουσιαστικά ένα νέο ΕΣΠΑ μόνο για την Ήπειρο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μανιάτης στην ενίσχυση της απασχόλησης τονίζοντας πως τουλάχιστον 250 άνθρωποι θα απασχοληθούν άμεσα με τον συνολικό αριθμό και από την έμμεση απασχόληση να φτάνει περί τους 1000 εργαζόμενους.
Το κρίσιμο ερώτημα
Πέρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις της υπόθεσης, το βασικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος όπως καταδείχθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil Μαθιό Ρήγα και από τα στελέχη της εταιρείας, επικεντρώνεται στο κατά πόσο αξιοποιήσιμο είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, καθώς πλέον δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης για το εάν υπάρχουν.
Η πρώτη φάση του προγράμματος η οποία έχει ήδη ξεκινήσει περιλαμβάνει τη μελέτη των υφιστάμενων δεδομένων και θα ακολουθήσει νέα έρευνα για τα σεισμολογικά και σεισμογραφικά δεδομένα της περιοχής.
Ως προς τα αποθέματα που υπολογίζεται πως υπάρχουν στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων, αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μετατρέψουν σε… Σαουδική Αραβία την Ήπειρο, αλλά μπορούν σίγουρα να τη βοηθήσουν να «ανασάνει» οικονομικά.
Βέβαια, ο κ. Ρήγας αντέτεινε στην επισήμανση του καθηγητή Δημ. Καλιαμπάκου, ότι οι έρευνες θα αναζητήσουν «έναν Πρίνο στην Ήπειρο», ότι η εταιρεία πιστεύει πως θα είναι αποτυχία εάν το κοίτασμα που θα βρεθεί θα είναι του μεγέθους του κοιτάσματος του Πρίνου.
Οι περιβαλλοντικές διασφαλίσεις
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεγάλο βάρος δόθηκε στις διασφαλίσεις που θα πρέπει να υπάρχουν και για τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Η αρχή έγινε με τον υπουργό κ. Μανιάτη που δεσμεύτηκε ότι κάθε βήμα στην πορεία των ερευνών θα γίνεται βάση συγκεκριμένου αυστηρού πλαισίου και θα υπόκειται σε καθημερινό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Δημ. Καλιαμπάκος που εκπόνησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισήμανε πως ο ανάδοχος οφείλει να προσέξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως το υδρολογικό δυναμικό, το ορεινό ανάγλυφο, τις προστατευόμενες περιοχές και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προσθέτοντας με νόημα ότι «πολλά από αυτά αποτελούν μία κόλαση για τους επιχειρηματίες».
Ρόλο σε αυτή τη διάσταση καλείται να διαδραματίσει η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, με την πρόεδρό της κ. Σταματάκη να τονίζει πως ο φορέας αυτός αναλαμβάνει την εποπτεία, τον έλεγχο, την παρακολούθηση όλων των αναδόχων, για κάθε βήμα στην εξέλιξη των προγραμμάτων, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς.
Οι διασφαλίσεις από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας δόθηκαν από τον κ. Ρήγα και τα στελέχη της εταιρείας, που αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της δραστηριότητας στον Πρίνο εδώ και τρεις δεκαετίες.
«Στα 30 χρόνια συνύπαρξης του Πρίνου με την τοπική κοινωνία, με τη Θάσο και την τουριστική βιομηχανία της Καβάλας δεν σημειώθηκε ποτέ το παραμικρό ατύχημα και δεν είχαμε το παραμικρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Το πρώτιστο μέλημα για μας είναι πως οι άνθρωποι που θα εργάζονται, θα προέρχονται από την τοπική κοινωνία, επομένως θα ενδιαφέρονται περισσότερο για την τήρηση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί έτσι προστατεύουν το σπίτι τους. Ήρθαμε στην Ήπειρο να δώσουμε δουλειά και όχι για να έχουμε στείρες αντιπαραθέσεις. Η προοπτική είναι πολύ μεγάλη για την περιοχή, στην οποία έχει να γίνει ουσιαστική έρευνα τα τελευταία 15 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά».
Το θετικό κλίμα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να μεταφέρει τη θετική εκτίμηση της περιφέρειας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, εφόσον αυτό υπάρχει, όπως είπε.
Σημείωσε ακόμη πως η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί και με την ΑΟΖ της χώρας σε εφαρμογή της παλιότερης συμφωνίας με την γειτονική Αλβανία, συνδέοντας την υπόθεση με την πιθανότητα τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο.
Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στο θετικό πνεύμα απέναντι στην ερευνητική δραστηριότητα, ενώ στάθηκε στους δύο βασικούς άξονες – αιτήματα προς την ανάδοχο εταιρεία.
«Ζητούμε την προώθηση της απασχόλησης από την εταιρεία κατά προτεραιότητα με άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και η κατάστασή τους χρήζει βοήθειας. Ακόμη, ζητούμε την επιδότηση του κόστους της καταναλισκώμενης ενέργειας σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, στα γεωγραφικά όρια της εγκατάστασης της αναδόχου εταιρείας».
Θετικές εξελίξεις βλέπει ο Στ. Καλογιάννης
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Στ. Καλογιάννης που συναντήθηκε πριν την εκδήλωση με τον Γ. Μανιάτη έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις για τις έρευνες στην Ήπειρο μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος