Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις περικοπές σε ερευνητικά προγράμματα, θέμα που ανέδειξε και η «Ε».
Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), συζητώντας την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει 10 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα ενταγμένα στις δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής, κατέληξε με ανακοίνωσή του, πως «με λύπη του διαπιστώνει, ότι για ακόμη μια φορά η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές της Πολιτείας.
Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα για ανάπτυξη που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, και για την αναχαίτιση της εξόδου νέων και ικανών επιστημόνων από τη χώρα».
Το ΕΣΕΤ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμβατικές δεσμεύσεις της προς την ερευνητική κοινότητα και να αναθεωρήσει τη στάση της και θυμίζει ότι τα έργα αυτά, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, είχαν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και η χρηματοδότησή τους αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.
Από τη μεριά της η ΔΗΜΑΡ, τονίζει ότι η απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών των ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία I&ΙΙ» και «ERC», χωρίς πειστική αιτιολόγηση, επιβαρύνει το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και αποδυναμώνει τον εθνικό στόχο συγκράτησης του ερευνητικού δυναμικού στη χώρα.
«Την ώρα που η φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων από την Ελλάδα συνεχίζεται, ελλείψει πόρων και λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας, αποφασίζεται η οριζόντια περικοπή πόρων από τα ελάχιστα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «Θαλής» στόχευε, εκτός των άλλων, και στην προσέλκυση ερευνητών οι οποίοι διαβιούν στο εξωτερικό μέσω της συνεργασίας τους με ελληνικές ερευνητικές ομάδες. Η χρονική στιγμή, δε, της απόφασης περικοπών λίγους μήνες πριν την λήξη των προγραμμάτων, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους».
Η Δημοκρατική Αριστερά εργάζεται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου υποστήριξης και ανάπτυξης της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας, καθώς η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αυτού του πλαισίου αποτελεί ένα σταθερό και ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, χωρίς αιφνιδιασμούς και ερασιτεχνισμούς, καταλήγει.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος