Ο βανδαλισμός περίπου 200 εκθεμάτων στο Βυζαντινό Μουσείο των Αθηνών την περασμένη εβδομάδα από δύο γυναίκες επισκέπτριες του χώρου, οι οποίες περιέχυσαν λάδι στα εκθέματα, προκαλώντας φθορές, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσον τα Μουσεία είναι καλά φυλασσόμενοι χώροι, τις ώρες που λειτουργούν και δέχονται κοινό.
Η συζήτηση βέβαια αυτή μπορεί να μην έχει ποτέ τέλος, αφού όπου υπεισέρχεται ο παράγοντας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και του απρόβλεπτου, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το οτιδήποτε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, το βασικότερο ζητούμενο είναι η ποιοτική φύλαξη τις ώρες που τα μουσεία είναι ανοιχτά και αυτό διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα για την παρουσία των επισκεπτών.
«Έχουμε την υποχρέωση της ποιοτικής φύλαξης των μουσείων και αυτό σημαίνει, ότι οι τσάντες των επισκεπτών θα πρέπει να μένουν σε ειδικό χώρο στην είσοδο και οι φύλακες να ακολουθούν διακριτικά τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και για να είναι σε θέση να δώσουν ενημέρωση και πληροφορίες, αλλά και για να παρακολουθούν τυχόν ύποπτες κινήσεις.
Υπάρχει βέβαια και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα συστήματα καταγραφής, που επίσης βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει ο απρόβλεπτος ανθρώπινος παράγοντας είναι δύσκολο να πει κάποιος με βεβαιότητα, ότι μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα γίνει το παραμικρό», ανέφερε ο κ. Σουέρεφ.
Επιλέγουν το ενιαίο εισιτήριο
Η αύξηση της επισκεψιμότητας σε ετήσια βάση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπως αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δημιουργεί εν πολλοίς νέα δεδομένα και για το Αρχαιολογικό, αλλά και για το Βυζαντινό Μουσείο. Αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Σουέρεφ, ο επισκέπτης σε κάποιον από τους τρεις αυτούς χώρους έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το ενιαίο εισιτήριο στην τιμή των 8 ευρώ (4 ευρώ το μειωμένο) και να αποκτήσει το δικαίωμα εισόδου, και μάλιστα όχι υποχρεωτικά την ίδια ημέρα και στους τρεις χώρους.
«Υπάρχει μία σχετική ανταπόκριση, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλη, αλλά πολλοί επισκέπτες φτάνουν μέχρι τη Δωδώνη και δεν επισκέπτονται τα Ιωάννινα, ή γίνεται το αντίστροφο, όπως συμβαίνει με τις διαδρομές που έχουν χαράξει τα τουριστικά γραφεία.
Δεν είναι πάντως μόνο το ενιαίο εισιτήριο που έχει βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά επίσης η ευκολία πρόσβασης πλέον στην αρχαία Δωδώνη και στην πόλη των Ιωαννίνων με τους αυτοκινητόδρομους, αλλά και η εύκολη πρόσβαση που έχουν πλέον οι επισκέπτες να αποκτήσουν καλή πληροφόρηση για τον αρχαιολογικό χώρο που θέλουν να επισκεφτούν».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.611)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος