Επικαιρότητα

Συμπληρώνεται η εικόνα των έργων για τα απορρίμματα

Off

Μπορεί η πρόοδος των εργασιών στη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων να κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω και της υπουργικής επίσκεψης την περασμένη εβδομάδα, με καλό ρυθμό όμως προχωράνε και τα άλλα έργα που αποτελούν κόμβους στο σύστημα διαχείρισης, όπως είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης.

Ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών βρίσκεται το έργο στα Ιωάννινα που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» καθώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια συμβάσεων, οι οποίες μπορούν πλέον να υπογραφούν από τους Φορείς υλοποίησης και τους αναδόχους τους. Η «Κατασκευή Σ.Μ.Α. Ιωαννίνων» είναι προϋπολογισμού 255,721.11 ευρώ.

 

Στη Ζίτσα

Στο Δήμο Ζίτσας είναι ακόμα πιο μπροστά, αφού ξεκινά  η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην Ήπειρο, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του, το πρωί της Τρίτης από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.  

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη πως όταν οι δύο Βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια- Δήμος) συνεργάζονται παράγεται έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αφορά την κατασκευή σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) σε δημοτική έκταση 5873 m2 στη θέση «Ζωνδήλα» της Ζωοδόχου και σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, περιλαμβάνει την κατασκευή:

• των έργων υποδομής (πύλη εισόδου – εξόδου – περίφραξη Σ.Μ.Α., σηπτική δεξαμενή, δεξαμενές ύδρευσης-άρδευσης-πυρόσβεσης, χώρος στάθμευσης Ι.Χ., πλάτωμα ελιγμών οχήματος ΣΜΑ – απορριμματοφόρων οχημάτων, αντιπυρική ζώνη), 

•των εξωτερικών Η/Μ δικτύων (δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οδοφωτισμού και φωτισμού εξωτερικών εγκαταστάσεων κλπ), 

• των έργων διαχείρισης ομβρίων, 

•των έργων πρασίνου και άρδευσης, 

•των έργων οδοποιίας και 

• των έργων περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου. 

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 349.500 ευρώ και προβλέπεται σύμφωνα με τη σύμβαση να υλοποιηθεί  σε διάστημα πέντε μηνών, έως 22 Σεπτεμβρίου.

 

Και Κέντρο Διαχείρισης

Παράλληλα, ο Δήμος Ζίτσας, βρίσκεται μπροστά σε σχέση με άλλους δήμους της Ηπείρου  και στο πλαίσιο της εφαρμογής  του Περιφερειακού και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων αφού προχωρά με γοργούς ρυθμούς δράσεις και έργα που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε ομόφωνα τη διενέργεια δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Ζωοδόχου για τη δημιουργία «Κέντρου Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.)».

«Στο Δήμο Ζίτσας προχωράμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση  όσων είχαμε σχεδιάσει και εγκρίνει προ διετίας στο  Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχοντας ως μοναδικό στόχο  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και αντικειμένων. Ανακύκλωση, Σ.Μ.Α., Πράσινο Σημείο, Α.Ε.Κ.Κ. είναι δράσεις και έργα  που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ευχαριστώντας όλους όσοι συνδράμουν  (Περιφέρεια, υπηρεσιακά στελέχη και συνεργάτες του Δήμου), στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

 

Η Ευρώπη καταργεί την υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΑ

 

Στο μεταξύ την Τρίτη, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν μια δέσμη φιλόδοξων μέτρων για να καταστεί η νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα κατάλληλη για το μέλλον, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών για την κυκλική οικονομία. Και είναι φιλόδοξοι γιατί στοχεύουν σε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και την κατάργηση της ταφής.

Οι νέοι κανόνες – με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 – θα συμβάλουν στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, θα αυξήσουν σημαντικά την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των απορριμμάτων συσκευασίας. 

Θα καταργήσουν σταδιακά την υγειονομική ταφή και θα προωθήσουν τη χρήση των οικονομικών μέσων, όπως τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. 

Η νέα νομοθεσία ενισχύει την «ιεράρχηση των αποβλήτων», και συγκεκριμένα απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν ειδικά μέτρα που να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, παρά στην υγειονομική ταφή και στην αποτέφρωση, καθιστώντας έτσι δυνατή την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας. 

Για την ανακύκλωση ο στόχος για τα αστικά απόβλητα είναι να φτάσει το 55% ως το 2025, το 60% το 2030 και το 65% το 2035, νούμερα που φαντάζουν μακριά ακόμα από την Ελλάδα, η οποία όμως είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ο στόχος για σταδιακή κατάργηση της υγειονομικής ταφής. Την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούν καν να θάψουν τα σκουπίδια, η Ευρώπη συνολικά θέτει τον αντίθετο στόχο, ελάχιστα σκουπίδια κάτω από τη γη. «Η υγειονομική ταφή των αποβλήτων δεν έχει νόημα σε μια κυκλική οικονομία και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα. Έως το 2035, η ποσότητα των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να μειωθεί στο 10 % ή λιγότερο, της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αστικών αποβλήτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, με βάση την υφιστάμενη υποχρέωση χωριστής συλλογής για το χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, τα μέταλλα και το πλαστικό, νέοι κανόνες χωριστής συλλογής θα ενισχύσουν την ποιότητα των δευτερογενών πρώτων υλών και την αξιοποίησή τους: τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά έως το 2022, τα βιολογικά απόβλητα έως το 2023 και κλωστοϋφαντουργικά έως το 2025.

Κίνητρα φαίνεται ότι θα δοθούν στους παραγωγούς απορριμμάτων.

 Η νέα νομοθεσία προβλέπει μεγαλύτερη χρήση αποτελεσματικών οικονομικών μέσων και άλλων μέτρων για την υποστήριξη της ιεράρχησης των αποβλήτων. Οι παραγωγοί αποκτούν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση αυτή καθώς καθίστανται υπεύθυνοι για τα προϊόντα τους όταν αυτά γίνονται απόβλητα. Νέες απαιτήσεις για προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού θα οδηγήσουν σε βελτίωση των επιδόσεών τους και της διαχείρισης. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν υποχρεωτικά προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για όλες τις συσκευασίες έως το 2024. 

 Τέλος, η νέα νομοθεσία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των αποβλήτων και θα εισαγάγει σημαντικούς στόχους για τη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ και για την ανάσχεση των θαλάσσιων απορριμμάτων, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ σε αυτούς τους τομείς.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ