Τις 2000 αναμένεται να προσεγγίσει τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός προσφύγων που θα διαμένουν μόνιμα στην Ήπειρο.
Τουλάχιστον αυτή είναι μία αρχική εκτίμηση, αρκετά ρεαλιστική σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, του τοπικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου στα Γιάννενα Ροντρίγκο Ντε Λα Μπάρα, στην Ήπειρο διαμένουν 1500 άτομα τόσο στις δομές φιλοξενίας όσο και σε διαμερίσματα.
Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι ο τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού τους επόμενους μήνες και ειδικότερα από το 2019 εάν επιβεβαιωθεί η αρχική πρόβλεψη, ότι η χρηματοδότηση για τους προσφυγικούς πληθυσμούς και την διαμονή τους στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί από την Ε.Ε στο τέλος του έτους.
Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα αντικείμενα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στο σχήμα της αστικής μονάδας που πρόκειται να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο.
Στόχος της μονάδας αυτής να έχει τη δυνατότητα διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από το 2019 και έπειτα, ώστε να μη βρεθεί η τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ζητήματα στον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Όπως τόνισε ο κ. Ντε Λα Μπάρα τα προβλήματα είναι υπαρκτά και προσδιορίζονται αφενός στην προσαρμογή των προσφύγων, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και έπειτα στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Π. Κολόκας τόνισε με νόημα πως η επόμενη ημέρα διαχείρισης του προσφυγικού δεν εξαρτάται από τις τοπικές κοινωνίες αλλά από την κεντρική πολιτική διαχείριση.
«Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε συντονισμένα, διεκδικώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.829)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.596)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος