Λίγο πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια ακριβώς από την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τις μελέτες στερέωσης και αποκατάστασης της γέφυρας.
Πρόκειται για το σημαντικότερο και πλέον καθοριστικό βήμα σε επίπεδο γραφειοκρατίας και διαδικασιών έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των δύο βάθρων που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο και το οποίο έγινε στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2018.
Σύμφωνα με τις μελέτες θα γίνει αποκατάσταση της γέφυρας στη μορφή που είχε πριν καταρρεύσει. Το γραφείο μελετών που ανέλαβε να τις συντάξει προτείνει την αποκατάσταση της γέφυρας σε δύο στάδια, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνουν σε μία φάση εάν υπάρξει αυτή η δυνατότητα από τον ανάδοχο του έργου.
Όπως διευκρίνισε ο ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κορρές, στο μέρος της γέφυρας που λείπει και το οποίο υπολογίζεται στο ήμισυ του συνόλου, θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον νέο υλικό, ενώ «εξετάζεται το αν θα ενσωματωθεί και το παλιό υλικό». Συμπλήρωσε δε ότι «γνωρίζουμε παραδείγματα όπου υπάρχει διαλεκτική σχέση του αυθεντικού υλικού και των συμπληρώσεων».
Στη συνεδρίαση παρέστη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που εμφανίστηκε υπεραισιόδοξη ότι το γεφύρι θα «σηκωθεί» φέτος το καλοκαίρι, τονίζοντας πως αυτό είναι ρεαλιστικό και εφικτό.
Κάτι τέτοιο βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως το σημαντικό είναι πως εφόσον εγκρίθηκαν οι μελέτες μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου και οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Ιούλιο.
Επίσης, η κ. Κονιόρδου ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων που συντόνισε τη συνεργασία επτά φορέων για την υλοποίηση του έργου, των υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών και Οικονομίας, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και πολύ δύσκολο και γι' αυτό χρειάστηκε η συνεργασία πολλών φορέων», συμπλήρωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αφού είχε τεθεί ως στόχος η έγκριση των μελετών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
«Το έργο που έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας, ειδικό και κατεπείγον απαιτεί λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες από τα συνηθισμένα. Εάν μέχρι τον Απρίλιο έχουμε συμβασιοποιήσει το έργο με τον ανάδοχο πιστεύω ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όταν «πέσουν» τα νερά, τον Ιούλιο».
Προτάσεις έκθεσης
Ήδη πάντως τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και φορείς που ασχολούνται με την αναστήλωση του γεφυριού σχεδιάζουν και άλλα βήματα όπως είναι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αναδείξουν και τις εργασίες, αλλά και το ιστορικό παρελθόν του γεφυριού.
Μία τέτοια πρόταση είναι η αξιοποίηση του πρώτου ορόφου στο Τελωνείο της Πλάκας για την δημιουργία μίας φωτογραφικής έκθεσης με όλα τα στάδια από την κατάρρευση ως την αναστήλωση, ενώ κατατέθηκε και μία δεύτερη πρόταση ώστε ο μεταλότυπος που θα χρησιμοποιηθεί, να μεταφερθεί μετά την αναστήλωση σε διπλανό χώρο και με βάση αυτόν να τοποθετηθούν κομμάτια του παλιού γεφυριού.
«Υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ειδικά εάν προκύψει μία ικανοποιητική έκπτωση από τον ανάδοχο του έργου και περισσέψουν χρήματα», σημείωσε ο κ. Σεντελές.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος