Μια ζώνη που θα συνδέει την πόλη με τη λίμνη
Η ελπίδα των Ιωαννίνων, η προοπτική της πόλης, το μέλλον της, είναι η αξιοποίηση του παραλιμνίου μετώπου ως δημόσιου χώρου, στη διάθεση όλων. Και για να γίνει αυτό απαιτείται μία ευρύτερη συμφωνία και συναίνεση όλων.
Όταν λέμε δημόσιος χώρος εννοούμε μια ζώνη στην οποία να έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν για αναψυχή, ξεκούραση, σύνδεση με το οικοσύστημα και τη φύση.
Τα τεχνικά σημεία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτά τα βρίσκουν οι μελέτες. Και βέβαια όλα μπορούν να γίνουν μέσα από τους θεσμικούς και επιστημονικούς κανόνες. Το πώς θα διαμορφωθούν οι πολεοδομικοί κανόνες και οι χρήσεις γης, πώς θα γίνουν οι αναγκαίες οικολογικές παρεμβάσεις ή πώς θα συνεχιστεί η επιχειρηματική ή αγροτική ανάπτυξη γύρω από τη λίμνη, όλα αυτά έχουν συζητηθεί με διάφορες αφορμές όπως το σχέδιο για το Ρυθμιστικό ή το Προεδρικό Διάταγμα.
Αυτό που χρειάζεται η πόλη δεν είναι κάτι νέο ή καινοφανές ώστε να μπούμε ξανά από την αρχή σε μία νέα συζήτηση. Άλλωστε για ένα τμήμα από το Πέραμα ως την Ακτή Μιαούλη ήδη έχει προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών με το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης ενώ η επέκταση του πεζοδρόμου περιμετρικά έχει συζητηθεί από καιρό.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να το βάλουμε πιο ψηλά στις ιεραρχήσεις μας. Και να κάνουμε όλοι, πολίτες, ιδιώτες, υπηρεσίες, δημόσιο, λίγο πιο πίσω ώστε να αποκτήσει η πόλη μια διαφορετική σχέση με τη λίμνη. Αν το θελήσουμε, αν κατανοήσουμε τα οφέλη του εγχειρήματος τότε όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν πιο εύκολα από όσο νομίζουμε.
Ποιος διέλυσε πρώτος την ενημέρωση
Αν προσέξεις καλύτερα, μπορείς να ξεχωρίσεις τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ενημερώνονται σήμερα οι περισσότεροι- υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι δεν ενημερώνονται καθόλου για την τρέχουσα επικαιρότητα, όμως καλώς ή κακώς και αυτοί έχουν μία άποψη, άρα με κάποιον τρόπο προσλαμβάνουν την πραγματικότητα.
Είναι φανερό για παράδειγμα ποιοι ενημερώνονται μόνο από τα social media. Μάλιστα πολύς κόσμος είναι συνδεδεμένος με το facebook μόνο από το κινητό του, οπότε έχει ακόμα και σε επίπεδο… μεγέθους οθόνης μία διαφορετική προσέγγιση στην ειδησεογραφία. Αυτό το κομμάτι πάντως πολύ συχνά έχει διαφορετική ατζέντα από εκείνους που ενημερώνονται από τις ειδήσεις στην τηλεόραση και εντελώς διαφορετική από εκείνους που διαβάζουν εφημερίδες.
Αυτή η κατάτμηση του κοινού έχει σημασία ως γεγονός γιατί μας βοηθά να καταλάβουμε και γιατί έχουν επέλθει και τόσο μεγάλες αλλαγές στην επικοινωνία, ή τον δημόσιο και τον πολιτικό λόγο. Το να ψάξουμε δε, αν κάνει το αυγό την κότα ή το ανάποδο στην ενημέρωση και πώς ο λόγος επηρεάζεται από τη διαχείρισή του ή όχι, δεν έχει και τόση σημασία.
Σημασία έχει να μπορούν να αποκτήσουν όλοι μια συνεκτική άποψη για τον κόσμο γύρω τους και να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ζουν καλά. Αυτό όμως είναι ακριβώς που δεν επιτυγχάνεται σήμερα παρά τις ψευδαισθήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας για το πόσο επαρκώς πληροφορημένος είναι.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος