Απόλυτα πεπεισμένος και αισιόδοξος, ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφεται σε πολλούς οικονομικούς δείκτες, θα οδηγήσει στο τέλος του έτους, στη διαμόρφωση κρίσιμων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει στις αγορές και να απεμπλακεί από τα προγράμματα διάσωσης και την επιτροπεία, το 2018, δήλωσε από τα Ιωάννινα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης που βρέθηκε στην ηπειρωτική πρωτεύουσα για την υπογραφή των συμβάσεων για τη Μονάδα ΑΣΑ της περιφέρειας Ηπείρου, απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε, πως η περίοδος είναι κρίσιμη και ενδιαφέρουσα, πλην όμως, υπάρχει μία αξιοπρόσεκτη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις και τα σενάρια διαφόρων θεσμών, όπως το ΔΝΤ.
Μάλιστα, μετέφερε και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τονώσει το επενδυτικό κλίμα και ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί.
«Η οικονομία κινείται με αξιοπρόσεκτους ρυθμούς, που διαψεύδουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τονώσει το κλίμα αυτό. Το τέλος του 2017 θα είναι μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την οικονομία, που θα λειτουργήσει αποφασιστικά για να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης το 2018, να βγούμε από τα προγράμματα και την επιτροπεία και να σχεδιάσουμε τη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου», σημείωσε αρχικά, για να ερωτηθεί από την «Ε», εάν η έξοδος στις αγορές έχει ουσιαστικό ή συμβολικό ενδιαφέρον και περιεχόμενο.
«Προφανώς και έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Αν θέλουμε να σταθούμε στις αγορές το 2018, θα πρέπει να αρχίσουμε σταδιακά να βγαίνουμε από το 2017. Το πότε όμως, είναι κάτι που θα κρίνει η κυβέρνηση. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι θετικό, όσοι προβλέπουν ανάπτυξη 1% θα διαψευστούν, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών, άνοδος των κεφαλαίων από επενδύσεις και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής», σημείωσε.
ΣΔΙΤ και για το λιμάνι;
Καταλήγοντας ο κ. Πιτσιόρλας σχολίασε και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΛΗΓ κ. Νταή, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την υλοποίηση των υπολειπόμενων έργων, με τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αξιοποίησης της μεθόδου ΣΔΙΤ για την ολοκλήρωση των έργων, κυρίως όμως για τη μετέπειτα πορεία του λιμανιού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου.
«Δυστυχώς, οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμένοι και είμαστε σε μία περίοδο, που δε μπορούμε να περιμένουμε μόνο από το δημόσιο να βάλει χρήματα. Το λιμάνι όμως έχει τη δυναμική και τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί, να χρηματοδοτηθεί και να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Νομίζουμε δηλαδή, ότι αν το Εμπορευματικό Κέντρο κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα», κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος