Εμφανής είναι πλέον η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν απέναντι των επιδιώξεών τους, τουλάχιστον τη δικαστική εξουσία, κυρίως όμως τις κάθε είδους Ανεξάρτητες Αρχές και τις διοικήσεις τους.
Η επιχειρηματολογία που άρχισε να ξεδιπλώνεται σταδιακά τον τελευταίο μήνα, με αναφορές κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων για το ρόλο της δικαιοσύνης και το εάν επιχειρεί να θέσει εμπόδια στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, φαίνεται, να ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να δώσει ρόλο στην τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, στο νομικό τμήμα του Μαξίμου, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή κόντρα με θεσμικά κλιμάκια της δικαιοσύνης, εκτιμώντας, ότι υπερβαίνουν το ρόλο και τις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα.
Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην πόλη των Ιωαννίνων, ο Παναγ. Ρήγας, γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στην πόλη και είχε επαφές με στελέχη του κόμματος.
Η αρχική αναφορά του κ. Ρήγα που προκάλεσε την ερώτηση της «Ε», αφορούσε στο «έλλειμμα δημοκρατίας» που υπάρχει σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπου όπως είπε, «οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι διοικήσεις των τραπεζών διαμορφώνουν ή επιβάλλουν ένα τοπίο ερήμην της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό δε γίνεται μόνο επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις πυλώνες της δημοκρατίας θα έπρεπε να οριοθετήσουν τους ρόλους τους. Δε γίνεται η εκτελεστική εξουσία και οι επιλογές της, να περιορίζονται από τις άλλες εξουσίες», ανέφερε ο κ. Ρήγας, για να ερωτηθεί εάν η κυβέρνηση και το κόμμα θεωρούν, πως ξεπερνιούνται τα όρια των αρμοδιοτήτων της δικαιοσύνης.
«Η κυβέρνηση και το κόμμα αποδέχονται πλήρως το Σύνταγμα. Η λογοδοσία όμως και η κρίση δε μπορεί να απαγορεύονται σε καμία χώρα. Δυστυχώς, εμφανίζεται μία νέα τακτική, που θεωρεί, ότι δεν πρέπει να ασκείται καμία κριτική, γιατί αυτό συνιστά πολιτική παρέμβαση στα όρια ενός καθεστώτος. Ο κ. Στουρνάρας δε μπορεί να λέει σήμερα, με τους οικονομικούς δείκτες να λένε διαφορετικά πράγματα, ότι η χώρα δε μπορεί να βγει στις αγορές. Επιχειρεί να διατηρήσει το θεσμικό του ρόλο, ενσωματώνοντας όμως στις θέσεις του, τα λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας», τόνισε ο κ. Ρήγας.
Τα θετικά της συμφωνίας
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τέλος μίας δύσκολης περιόδου που έληξε με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς και στάθηκε στα θετικά σημεία της συμφωνίας αυτής.
Αυτά είναι η ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση και αποπληρωμή του χρέους της χώρας, η συμφωνία, ότι η αποπληρωμή του χρέους ετησίως δε μπορεί να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να βρίσκονται στο 2% και όχι στο 4% όπως είχε συμφωνήσει η Ν.Δ, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «παγωμένα» για 15 χρόνια, ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές και τέλος, ότι συμφωνήθηκαν δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, με κυρίαρχο ρόλο σε αυτές, να παίζει η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ ακολουθούν μία αδιέξοδη στρατηγική σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και το να έχεις απέναντί σου μία αντιπολίτευση, που ενδιαφέρεται μόνο για τη διαμόρφωση ενός τοπίου εκλογών, είναι λάθος για το σύνολο της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τοπικά θέματα
Ακόμη, ο κ. Ρήγας, έχοντας στο πλευρό του τους βουλευτές κ. Στέφο και κα Τζούφη και τον Συντονιστή της ΝΕ Ιωαννίνων κ. Σπέγγο, έκανε αναφορά και σε θέματα που αφορούν στην Ήπειρο, όπως είναι η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, και στη δρομολόγηση λύσεων για θέματα, που βάλτωσαν, όπως είπε, επί δεκαετίες, ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης, «που δε θα βασίζεται σε πελατειακούς μηχανισμούς, αλλά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος