Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, χωρίς ίσως κανείς να το αντιληφθεί, η πόλη των Ιωαννίνων… αγάπησε τόσο πολύ τα Μουσεία, που μπορεί σήμερα να πει κάποιος, ότι διαθέτει μία πληθώρα κορυφαίων επιλογών και προορισμών αυτού του επιπέδου.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα ξεκίνησαν με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων που αποτελεί όντως ένα κόσμημα για την πόλη.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης και αναστύλωσης στο Κάστρο, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές του παρελθόντος της πόλης, για να ακολουθήσουν επιμέρους ενάρξεις λειτουργίας Μουσείων, όπως το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου στο Νησί, και φυσικά το αποκορύφωμα, που ήταν το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.
Αν στα παραπάνω προσθέσει κάποιος την προώθηση των εργασιών στην αρχαία Δωδώνη, την ολοκλήρωση αυτών στην Καστρίτσα, την ανάδειξη της Ακρόπολης του Γαρδικίου, αλλά και την διαδραστική αίθουσα επίσης για την ασημουργία στο ΚΕΠΑΒΙ, συμπληρώνει ένα τεράστιο παζλ πιθανών προορισμών για κάθε επισκέπτη.
Φαίνεται όμως πως οι αντίστοιχοι χώροι θα γίνουν περισσότεροι το επόμενο διάστημα, με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων να επεξεργάζεται ένα σχέδιο δημιουργίας ενός τουλάχιστον Μουσείου στο κέντρο της πόλης, αλλά και μίας βιβλιοθήκης.
Το περιεχόμενο θα έχει να κάνει προφανώς με εκκλησιαστικά κειμήλια και άλλα ιερά αντικείμενα, κάτι που σε θεωρητικό επίπεδο είχε συζητηθεί στο παρελθόν, ο Μητροπολίτης Μάξιμος όμως δείχνει στην παρούσα φάση αποφασισμένος να προχωρήσει στην πράξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» στις σκέψεις της Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου σε ένα από τα δύο κτίρια ιδιοκτησίας της, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανακαίνισης και αναστύλωσης.
Το πρώτο βρίσκεται στην Ιεράρχου Γερβασίου, μία ανάσα από τον Μητροπολιτικό Ναό και το δεύτερο στην οδό Κουντουριώτου.
Οι εργασίες στο πρώτο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και στο δεύτερο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η τελική επιλογή και για το περιεχόμενο του Μουσείου, αλλά και για το κτίριο που θα το φιλοξενήσει θα ληφθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Μέλημα της Μητρόπολης πάντως είναι η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου έτσι ώστε κτίρια ιδιοκτησίας της, να αξιοποιηθούν είτε με τον παραπάνω τρόπο, είτε με την εκμίσθωσή τους σε ιδιώτες όπως έγινε στην οδό Ανεξαρτησίας με το «Καφωδείο».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος