Η δημιουργία μίας «βιτρίνας» που θα έχει μέτωπο στη λίμνη Παμβώτιδα, συνολικού μήκους 11 χλμ από το Πέραμα έως την Καστρίτσα αποτελεί έναν φιλόδοξο, αλλά υλοποιήσιμο στόχο σε βάθος πενταετίας για την δημοτική αρχή.
Αυτό τουλάχιστον περιγράφουν οι προθέσεις της όπως αποτυπώνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο.
Στο Σχέδιο αποτυπώνεται ουσιαστικά το όραμα της δημοτικής αρχής για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, με τη βαρύτητα να πέφτει στο παραλίμνιο μέτωπο, όχι όμως στην περιοχή που βρίσκεται εντός του αστικού πολεοδομικού ιστού, αλλά σε περιοχές που παραμένουν απομονωμένες και ουσιαστικά άγνωστες στους Γιαννιώτες.
Έργα και δράσεις που προτείνονται στο Σχέδιο εντάσσονται σε μία κεντρική αναπτυξιακή λογική, με γνώμονα τον σχεδιασμό για μία βιώσιμη πόλη, με υψηλό βαθμό ικανοποίησης και εξυπηρέτησης των πολιτών και ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, που θα προσεγγίζει ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο δρόμος βέβαια για την υλοποίηση του Σχεδίου είναι μακρύς και απαιτεί εκτός από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό προτεραιοτήτων, έργων και δράσεων, την εκπόνηση μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.
Την πολιτική εισήγηση για τη δημοτική αρχή έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θαν. Μανταλόβας που επισήμανε μεταξύ άλλων πως όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εντάσσονται σε μία κεντρική λογική, λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο την πόλη του μέλλοντος, αλλά και τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού.
«Το όραμα και η στόχευση της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, είναι η ανάδειξη των Ιωαννίνων ως ανοιχτής λειτουργικής πόλης ευρωπαϊκής αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, ένας μητροπολιτικός πόλος με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.
Η συμφωνία κορυφής με Περιφέρεια
Η συζήτηση για την υλοποίηση του εξωτερικού δακτυλίου της πόλης από την Γεννηματά έως το Πανηπειρωτικό και η ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου αποτέλεσε ένα ξεχωριστό αντικείμενο της εισήγησης του κ. Μανταλόβα.
Μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου ότι και τα δύο έργα εντάσσονται στο σχεδιασμό υλοποίησης και χρηματοδότησης ως πρώτης προτεραιότητας, ο κ. Μανταλόβας ξεκαθάρισε ότι για τη δημοτική αρχή είναι έργα ίδιας σημασίας και σκοπιμότητας.
Υπεραμύνθηκε μάλιστα της επιλογής της δημοτικής αρχής να επιμείνει για τον εξωτερικό δακτύλιο επισημαίνοντας τις σχετικές κατευθύνσεις των πολεοδομικών σχεδίων Ανατολής και Κατσικά και του ΓΠΣ της πόλης.
Αιχμές Μπέγκα
για Καραγιάννη
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης για τη Νιάρχου, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι διαφορετικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δρόμου μέχρι το Πανεπιστήμιο και διαφορετικά από το Πανεπιστήμιο μέχρι την Πεδινή.
Αιχμές εξέφρασε ο δήμαρχος και για την στάση του βουλευτή Γ. Καραγιάννη, που ζήτησε την επανεξέταση των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής ως προς τους οδικούς άξονες.
«Πολύ καλά έκανε και τοποθετήθηκε, θα ήθελα όμως και από τον κ. Καραγιάννη και από τους υπόλοιπους βουλευτές να πάμε μαζί για να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα για την πόλη μας. Οι παρεμβαίνοντες θα είναι καλύτερα να αξιολογούν το σύνολο ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πολιτικό έλλειμμα
εμπιστοσύνης
Από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Ν. Γκόντα που ζήτησε από την δημοτική αρχή να επιμείνει για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου η δεύτερη, να δεσμευθεί για την υλοποίηση και των δύο οδικών αξόνων.
Με τον τρόπο αυτό ο Ν. Γκόντας έδειξε πως και προσωπικά ο ίδιος αλλά και η παράταξη βρίσκεται αρκετά μακριά από την Περιφερειακή αρχή και τον Αλ. Καχριμάνη στο επίπεδο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
«Εγκρίνουμε την κατασκευή και του άξονα Βογιάνου –ΠΕΑΚΙ και την κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου, αλλά με 15 εκατομμύρια ευρώ είναι αδύνατον να κατασκευαστούν τα δύο αυτά μεγάλα έργα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια ιεράρχηση των δύο αυτών έργων με προτεραιότητα το έργο εκείνο το οποίο είναι πιο ώριμο για δημοπράτηση. Μετά και την διαβεβαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου περί ενίσχυσης και των δύο έργων προτείνω την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών που θα σημαίνει και την υλοποίηση των έργων αυτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.
Η απάντηση Μπέγκα
«Θεωρώ απόλυτα αξιόπιστη τη δημόσια δήλωση δέσμευση του περιφερειάρχη, διότι η συνεργασία μας που εκτυλίσσεται όλο το διάστημα είναι στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της συναίνεσης για να προχωρήσουν σημαντικά ζητήματα του τόπου μας. Δεν χρειαζόμαστε καμία προγραμματική σύμβαση για να το επικυρώσει αυτό», ήταν η σαφέστατη τοποθέτηση του δημάρχου Ιωαννίνων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, οι οποίοι επισήμαναν τις αδυναμίες και τις αστοχίες οι οποίες περιέχονται στο σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κυρίως την έλλειψη σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων όπως τόνισε ο κύριος εισηγητής κ. Σπ. Κωνσταντόπουλος.
Τις δικές τους ενστάσεις και παρατηρήσεις για το ίδιο θέμα κατέθεσαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασ. Κοσμάς Στ. Μάντζιος και Γ. Εμμανουηλίδης.
Την άποψη ότι το Σχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση εξέφρασε ο Λ. Νάτσης, ενώ ο Αρ. Μπαρτζώκας επέμεινε στην ανάγκη επανεξέτασης των προτεραιοτήτων αναφορικά με τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.
Τις δικές τους ενστάσεις τέλος εξέφρασαν και οι Δημ. Τασούλας και Σωτ. Μαλάμος
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος