Κοινή είναι η παραδοχή των επιστημόνων που ασχολούνται με τα γεωολογικά φαινόμενα όπως είναι οι σεισμοί, ότι παρά την παλαιότητά τους σε πολλές περιπτώσεις, τα σχολικά κτίρια έχουν αντέξει σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Η παραδοχή αυτή επισημάνθηκε και στην διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τον ΟΚΠΑΠΑ, στα Ιωάννινα.
Η ενημέρωση αφορούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, που σε μεγάλο ποσοστό, όπως αποδεικνύεται από έρευνες και μελέτες στη χώρα, διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία και για τον σχεδιασμό σε κάθε σχολική μονάδα, αλλά και την ικανότητα να μεταφέρουν τη γνώση αυτή στην πιο κρίσιμη μάζα, που είναι οι μαθητές.
Ο σεισμός του Οκτωβρίου στην περιοχή των Ιωαννίνων αποτέλεσε ένα δυνατό κρας τεστ για την αντοχή των σχολικών κτιρίων, με ελάχιστα εξ αυτών να παρουσιάζουν κάποιες μικρές φθορές οι οποίες αποκαταστάθηκαν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το γεγονός βέβαια ότι ο σεισμός έγινε βράδυ Σαββάτου δεν έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί εάν οι ασκήσεις ετοιμότητας και ο σχεδιασμός που υπάρχει σε κάθε σχολείο μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη.
Το σημαντικό όμως είναι όπως επισήμανε η προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης και ενημέρωσης πληθυσμού του ΟΑΣΠ, Ασημίνα Κούρου είναι πως όποτε χρειάστηκε, τα σχολικά κτίρια άντεξαν και δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Πρόσθεσε όμως ότι εκείνο που διαπιστώνεται είναι πολλές παρεμβάσεις, στα σχολικά κτίρια, όπως είναι αστήρικτες ντουλάπες ή βιβλιοθήκες στους διαδρόμους που μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα σε μία πιθανή σεισμική δόνηση.
«Τουλάχιστον στο επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών είμαστε σε πολύ καλά ποσοστά, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι δεν πρόκειται να προκληθεί κανένα ζήτημα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η κα Κούρου.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχ. Ράπτης και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρ. Παπαβρανούσης, που επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής του προβλεπόμενου σχεδιασμού.
Γιατί δεν πέφτουν τα κτίρια
Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η τοποθέτηση ενός εκ των στελεχών του ΟΑΣΠ που παρουσίασε με χαρακτηριστικά παραδείγματα το πως οι λάθος ανθρώπινες αντιδράσεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Ακόμη, επέμεινε στην αναγκαιότητα, σε περίπτωση σεισμού, να επιδεικνύεται η δέουσα ψυχραιμία, αφού οι κτιριακές υποδομές, όχι μόνο στα σχολεία αλλά και γενικότερα είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο σεισμό του ’96 στην Αθήνα όπου σε σύνολο 600.000 κτιρίων στην Αττική μόλις 45 ήταν αυτά που είχαν καταρρεύσει.
«Αυτό που γνωρίζουμε με πάσα βεβαιότητα είναι πως η πιθανότητα κατάρρευσης ενός κτιρίου σε ένα σεισμό είναι ό,τι πιο σπάνιο μπορεί να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος