Με τις πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μειώνονται συνεχώς, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες αναζητούν τρόπους διαφυγής από τη μέγγενη της σκληρής πραγματικότητας, που συνδυάζεται με τον μικρό αριθμό έργων και ακόμη χειρότερα, με τον μικρό αριθμό των έργων, που μπορούν να διεκδικήσουν.
Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε παρά τη δύσκολη συγκυρία με θετικό πρόσημο και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο στην ολοκλήρωση έργων, αλλά και στους υψηλούς δείκτες απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η νέα προγραμματική περίοδος όμως με την κατεύθυνση για την υλοποίηση έργων μεγαλύτερου προϋπολογισμού, επομένως και μικρότερης δυνατότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς, δημιουργεί με το «καλημέρα» νέες δυσκολίες.
Έτσι, ίσως αποτελεί μονόδρομο για τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις του κλάδου στην Ήπειρο, η προοπτική των συμπράξεων και της δημιουργίας ισχυρών σχημάτων, που θα προκύψουν από μικρότερα σχήματα.
Στη λογική αυτή κινήθηκε και ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Γ. Ντάτσης, σε δηλώσεις που έκανε στο ITV.
«Η νέα προγραμματική περίοδος αναμένεται να είναι περισσότερο δύσκολη γιατί τα έργα θα είναι μεγαλύτερου προϋπολογισμού και αυτό δε δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Ίσως θα πρέπει να πάμε κι εμείς σε μία λογική συμπράξεων, με ενώσεις φορέων, που προβλέπονται άλλωστε ως δυνατότητα για να συστήσουμε οργανωμένα και υγιή επιχειρηματικά σχήματα, που θα είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό για να επιβιώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπερβάσεις με
το «καλημέρα» στους ΟΤΑ
Η ΠΕΔΜΕΔΕ με επιστολή της στον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητά την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των ΟΤΑ, ώστε να διαπιστωθεί όχι μόνο η νομιμότητα των αποφάσεων σύνταξης των προϋπολογισμών τους, αλλά το κατά πόσον οι ΟΤΑ έχουν προβλέψει ποσά μεγαλύτερα του 10% επί του συνόλου των προϋπολογισμών τους, για τα έργα, για απευθείας αναθέσεις.
Από μία πρώτη εξέταση των προϋπολογισμών που αναρτώνται στη «Διαύγεια» τα μέλη της ΠΕΔΜΕΔΕ διαπιστώνουν, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το ανώτατο όριο του 10% για τις απευθείας αναθέσεις ξεπερνιέται σχεδόν από την αρχή, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
«Είναι προφανές και αναγκαίο, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό για την υλοποίηση έργων μετά από φυσικές καταστροφές και για έκτακτα γεγονότα. Όμως αυτό είναι άλλο και άλλο αυτό που βλέπουμε στους προϋπολογισμούς, να προβλέπεται υπέρβαση αυτού του ποσοστού», ανέφερε ο κ. Ντάτσης.
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο το νέο Νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, παρότι αυτός περιλαμβάνει όπως τόνισε ο κ. Ντάτσης και καλές και κακές διατάξεις. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι διατάξεις για τη δημιουργία μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων στα όρια κάθε φορέα, από το οποίο θα κληρώνεται ο ανάδοχος για κάποιο έργο, ο οποίος θα εξαιρείται αυτόματα από την επόμενη ανάθεση.
Παραμένει όμως σε ισχύ μία διάταξη για τους ΟΤΑ από τη δεκαετία του 1980, η οποία προβλέπει την δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών και υπηρεσιών μέχρι το ποσό των 7200 ευρώ, χωρίς τη διενέργεια κλήρωσης. «Ο νέος νόμος προβλέπει να μπει ένα φρένο στις απευθείας αναθέσεις, όμως για να μην ξεπερνιέται το όριο του 10% είναι απαραίτητος ο έλεγχος ουσίας από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος