Εννέα ολόκληρους μήνες βίωσαν δύσκολες συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή από τις 20 Μαρτίου και με διάφορες αυξομειώσεις το επόμενο διάστημα, παρέμειναν εκεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες ή μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους στεγασμένους ή μη.
Η 20η Μαρτίου του 2016 είναι μία ημερομηνία σταθμός για την σύγχρονη τοπική ιστορία, καθότι στον Κατσικά έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, μία κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει δεκαετίες η πόλη και η χώρα.
Από την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς ο καταυλισμός στον Κατσικά είναι άδειος, αφού και οι τελευταίοι πρόσφυγες, περίπου 160 άτομα που έμεναν ακόμη εκεί και ζούσαν τον τελευταίο μήνα σε κοντέινερ, μεταφέρθηκαν σε στεγασμένες δομές, είτε αυτές είναι ξενοδοχεία της πόλης, είτε σε ξενοδοχείο στη Λυγιά Πρέβεζας.
Με τον τρόπο αυτό μπήκε ένα τέλος στην αγωνία των ανθρώπων αυτών, αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων, που δεν ήθελαν να δουν έναν ακόμη χειμώνα να περνά με τους ανθρώπους να διαμένουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Συνεργεία
Ο Κατσικάς ωστόσο δεν κλείνει ως Κέντρο φιλοξενίας αλλά θα παραμείνει και θα λειτουργήσει και στην πορεία ως τέτοιος, λογικά από την ερχόμενη άνοιξη, αφού περάσει ο βαρύς χειμώνας και αφού στο μεταξύ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες βελτίωσης των υποδομών, επομένως και των συνθηκών. Τις εργασίες έχει αναλάβει η ΜΚΟ Oxfam που έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με τα συνεργεία μάλιστα να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή κλειστών χώρων που θα φιλοξενήσει κάποια εκπαιδευτική μονάδα, βελτίωση των χώρων υγιεινής και υπογειοποίηση των γραμμών ηλεκτροδότησης.
Η προοπτική της παραμονής του χώρου στον Κατσικά ως δομή για να φιλοξενήσει και άλλους πρόσφυγες στο μέλλον είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα. Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι την άνοιξη να έχει αλλάξει τελείως το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με κύρια χαρακτηριστικά
την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Η νέα δομή
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου που δημοσιεύεται αναλυτικά από χθες και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Μουζάλα, στην Ήπειρο θα παραμείνουν ως φιλοξενούμενοι , περίπου 1200 πρόσφυγες.
Ο καταυλισμός του Κατσικά αναβαθμίζεται ώστε να επαναλειτουργήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η νέα δομή στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη». Παραμένουν οι δομές Κόνιτσας και Δολιανών (φιλοξενούν 150 και 145 άτομα αντίστοιχα), ενώ ετοιμάζεται και ο ξενώνας του ΚΕΚΩΠ που ανήκει στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ του δήμου Ιωαννιτών. Προβλέπεται ακόμη να παραμείνει σε λειτουργία το πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, που φιλοξενεί σήμερα 236 πρόσφυγες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος