Στον αστερισμό της χρήσης πλαστικού χρήματος έχουν μπει οι Έλληνες φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2017, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1900 – 2100 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
Το 2017 έφερε μετά από χρόνια την πολυπόθητη, για τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που εξήγγειλαν αλλά δεν εφάρμοζαν τη δέσμευση για την χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλαγή στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα 9.000 ευρώ απαιτούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ).
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων Παντελής Ζαρβαλιάς οι φορολογούμενοι αγωνιούν και προβληματίζονται, ωστόσο δείχνουν μία μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Μένουν ακόμη αρκετές διευκρινίσεις που αναμένεται να δοθούν με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.
Ποιοι εξαιρούνται
Από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου. Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ, καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.
Τα ποσά που πρέπει κάθε φορολογούμενος να συγκεντρώσει δεν θεωρούνται απαγορευτικά, όμως εάν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο όριο δαπανών ανάλογα με το εισόδημα προβλέπεται μία υψηλή ποινή.
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας.
Τα ιατρικά έξοδα
Όλες οι ιατρικές δαπάνες οι οποίες σήμερα μειώνουν τον φόρο, από το 2017, προκειμένου να αναγνωρίζονται από την Εφορία, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Οι χάρτινες αποδείξεις από τον γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου, οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται, για παράδειγμα, σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα, θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.
Κίνδυνοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Από την 1η Ιανουαρίου στο μεταξύ έχουν αυστηροποιηθεί οι διατάξεις που αναφέρονται στην τήρηση των όρων για όσους έχουν αξιοποιήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου όσοι βρισκόταν στη ρύθμιση και δημιουργούσαν νέα χρέη είχαν τη δυνατότητα σε διάστημα 15 ημερών να τακτοποιήσουν τη νέα οφειλή. Πλέον η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει και αν μία νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε ο φορολογούμενος τίθεται εκτός ρύθμισης.
ΕΦΚΑ αντί ΙΚΑ
Τέλος, ο κ. Ζαρβαλιάς επισήμανε πως με την αλλαγή στο ασφαλιστικό και την σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που εκδίδουν επιταγές, θα πρέπει πλέον να αναγράφουν «σε διαταγή ΕΦΚΑ» και όχι ΙΚΑ, καθώς δεν θα γίνονται δεκτές.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος