Την πορεία της ζωής του Ξενοφώντα Ζολώτα ακολουθεί η έκθεση, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία φιλοξενείται από την Παρασκευή στο Κατάστημα Ιωαννίνων.
Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.
Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος», για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντα Ζολώτα και παρουσιάζει την προσωπική του διαδρομή από τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέχρι τις θητείες του στην ΤτΕ, το συγγραφικό του έργο και τη διεθνή αναγνώριση.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα Ιωάννινα όπου και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό, καθημερινά, τις πρωινές ώρες.
Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Βόλο και τη Ρόδο και μετά τα Ιωάννινα πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.
Η εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε με τον διευθυντή του καταστήματος Ιωαννίνων Χάρη Ρεντίθη να αναφέρεται στη σημασία της έκθεσης και να εκφράζει τις ευχαριστίες προς όλους εκείνους που συνέδραμαν για τη διοργάνωσή της στην πόλη των Ιωαννίνων.
Έπειτα, η κα Άννα Παξινού, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης και ακολούθησε η ξενάγηση στους παριστάμενους.
Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη-νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.
Η έκθεση
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:
1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
3. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
4. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.
Ο κατάλογος της έκθεσης
Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.
Το κτίριο του Καταστήματος Ιωαννίνων
Το κτίριο του Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στα Ιωάννινα ανήκει στη νέα σειρά των Kαταστημάτων της Τράπεζας που δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του ‘60 και μετά. Το σχεδιασμό του ανέλαβε η Tεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας με αρχιτέκτονα τον Μιχάλη Κανάκη και, όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια» η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, «πρόκειται για ένα σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτίριο, από τα πιο ενδιαφέροντα της περιόδου, που εκφράζει με σαφήνεια και καθαρότητα την εποχή του και εντάσσεται με επιτυχία στο γύρω περιβάλλον, χωρίς να καταφεύγει σε ψευδοπαραδοσιακές μιμήσεις».
Την πρόσοψη του κτιρίου κοσμεί το μνημειακό έργο του γλύπτη Πάρι Πρέκα «Πύρρος και Δωδώνη», μια πολυπρόσωπη σύνθεση διαστάσεων 8,67 χ 4,16, που αποτελείται από 82 πλάκες λευκού μαρμάρου και απεικονίζει σκηνές από την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Η ανάθεση του έργου έγινε το 1965, επί διοικήσεως Ξ. Ζολώτα. Το έργο είχε υποστεί αλλοιώσεις από το χρόνο και συντηρήθηκε επισταμένως το 1998, ενώ το 2016 συντηρήθηκε εκ νέου για να αφαιρεθούν graffiti.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος