Καμία πιθανότητα έναρξης έργων μέσα από δημόσιες συμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο δεν βλέπουν μέχρι τον Μάϊο του 2017, τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με αφορμή το απίστευτο μπλοκάρισμα που έχει προκαλέσει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, από τον Αύγουστο του 2016.
Τα προβλήματα είναι τεράστια και παρά τις επισημάνσεις, τις εκκλήσεις και την ανάγκη που υπάρχει για την απεμπλοκή της υπόθεσης, τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ένα προσωρινό πρότυπο διακήρυξης που θα επέτρεπε την εξέλιξη των συμβάσεων.
Όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση του ΣΑΤΕ και του Περιφερειακού γραφείου Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα, ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έχει οδηγήσει σε τέλμα ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δημόσια έργα στην επικράτεια.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης τόνισε πως δεν ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις, αλλά παράλληλα η Πολιτεία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για ένα πρότυπο διακήρυξης που θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε αναθέτουσα αρχή να υλοποιήσει δημόσιες συμβάσεις. Ακόμη και ένα προσωρινό πρότυπο που δόθηκε στις περιφέρειες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης έργων στην πορεία.
«Ειδικά για τα περιφερειακά έργα δεν βλέπουμε έναρξη πριν το Μάϊο του 2017. Τα έργα στην περιφέρεια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί εξελίσσονται τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στην περιφέρεια όμως δεν υπάρχουν τέτοια μεγάλα έργα και όπως εξελίσσεται η κατάσταση και με δεδομένο ότι 4,5 δις του νέου ΕΣΠΑ είναι ήδη δεσμευμένα και άλλο 1,5 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να κλείσουν έργα της προηγούμενης περιόδου, από το 2019 δεν θα υπάρχουν πιστώσεις για κανένα δημόσιο έργο», τόνισε ο κ. Αθουσάκης.
Άνθρακες ο θησαυρός Γιουνκέρ;
Η συρρίκνωση του κλάδου τα χρόνια της κρίσης είναι τεράστια και αποτυπώνεται σε 260.000 λιγότερους εργαζόμενους από το 2009 στα δημόσια έργα και σε μείωση 26% στα μέλη του κλάδου των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη, ειδικά τη στιγμή που δεν προβλέπεται ενίσχυση του ΠΔΕ.
Ο κ. Αθουσάκης ωστόσο παρουσίασε και μία άλλη σημαντική πτυχή που αναφέρεται στην υλοποίηση εγκεκριμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Ε.Ε., όπως είναι το πακέτο Γιουνκέρ.
«Ενώ θα περιμέναμε τα προγράμματα αυτά να έχουν μικρό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, σήμερα, εάν κάποιος έχει μία επενδυτική πρόταση και απευθύνεται στις τράπεζες, δανείζεται με διψήφιο επιτόκιο, αφού η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Αθουσάκης, απευθύνοντας έκκληση στην Πολιτεία να ενεργοποιήσει τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας των δημόσιων κτιρίων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος