Μία πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση φαίνεται ότι συντελείται στο ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση του προσωπικού. Από το 2011 μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 369.000 άτομα. Το 2011 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 936.000, ενώ σήμερα μαζί με τους ένστολους σε 567.000.
Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες στην Αθήνα, μέλη του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας αύριο Πέμπτη.
Η μείωση των υπαλλήλων σημαίνει αυτόματα και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες εντοπίζονται στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με ελέγχους έχουν ελλείψεις σε αριθμό υπαλλήλων.
Το πρόβλημα βέβαια είναι γνωστό, από την αρχή σχεδόν της εφαρμογής του μνημονίου. Πολλοί υπάλληλοι αξιοποίησαν δικαίωμά τους ώστε να βγουν στη σύνταξη φοβούμενοι τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ και για μία μεγάλη περίοδο αναπτύχθηκε μία δημόσια συζήτηση που απαξίωνε την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας ακόμα και απολύσεις ή κατάργηση υπηρεσιών, κάτι που προφανώς άσκησε επιπλέον πίεση στους εργαζομένους.
Για την ΑΔΕΔΥ όμως τα προβλήματα στο Δημόσιο δεν έχουν τελειωμό, αφού εκτιμάται ότι «δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, να εφαρμοσθεί», όπως αναφέρεται στην προαναγγελία της απεργίας. Και προστίθεται ότι σταδιακά, με τις μετακινήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες θα αλλάζουν και οι σχέσεις εργασίας. Θα ακολουθούν, έτσι, την απόλυτη «ευελιξία» που έχει καθιερωθεί πλέον και στο Δημόσιο, με τους συμβασιούχους που ήδη περνάνε σαν διαδοχικά κύματα από τις θέσεις που παλιότερα είχαν μόνιμοι υπάλληλοι.
Στα αιτήματα της απεργίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
– Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και σ’ όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
– Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
– Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους εργασίας. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Νοσοκομεία και τους Ο.Τ.Α.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος