Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης σε βάρος των δύο Αλβανών που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Κακαβιά με την κατηγορία της μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας έντυπου υλικού με προπαγανδιστικό και ανθελληνικό περιεχόμενο.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων που συνεδρίασε χθες, χωρίς την παρουσία των δύο κατηγορουμένων που δεν προσήλθαν, τους καταδίκασε σε φυλάκιση 30 μηνών, με τριετή αναστολή.
Επίσης, όρισε την δήμευση και καταστροφή των βιβλίων και όλου του έντυπου υλικού που βρέθηκε στην κατοχή τους και τη δήμευση του οχήματος.
Καταπέλτης ήταν η Εισαγγελέας που στην πρότασή της τόνισε ότι το περιεχόμενο των βιβλίων που μετέφεραν στην Ελλάδα έχει ξεκάθαρο αλυτρωτικό περιεχόμενο, που μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Μάλιστα, ειδικά για τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους τόνισε ότι επιχείρησε να εξαπατήσει τις ελληνικές αρχές λέγοντας αρχικά ότι είναι κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, κάτι όμως που δεν προέκυψε κατά τη διαδικασία.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και συγκεκριμένα ο διευθυντής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Εξ στη Θεσσαλονίκη Δημ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε δύο έγγραφα στο δικαστήριο, απαντώντας ουσιαστικά στα σχετικά ερωτήματα που είχε υποβάλλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Το μεν πρώτο αφορούσε στο εάν προκύπτει υποχρέωση της χώρας να ενημερώνει για τις διπλωματικές αποστολές, κάτι που δεν αναφέρεται στη συνθήκη της Βιένης, ενώ το δεύτερο αφορούσε στο περιεχόμενο των 1512 βιβλίων, επτά διαφορετικών τίτλων, που μετέφεραν οι δύο κατηγορούμενοι.
Το Υπ. Εξωτερικών τονίζει στο έγγραφό του ότι συνολικά το περιεχόμενο των βιβλίων δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί, αφού θα πρέπει να μεταφραστούν στο σύνολό τους. Συμπληρώνει όμως πως στους χάρτες που βρέθηκαν υπάρχουν μηνύματα αλυτρωτικού περιεχομένου, καθώς εντός των ελληνικών εδαφών περιλαμβάνονται και περιγράφονται ως αλβανικές περιοχές, ολόκληρη η Ήπειρος, η Φλώρινα και η Καστοριά.
Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του Υπ. Εξ. δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και υπάρχει ο κίνδυνος διατάραξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους παριστάμενους από την ελληνική πλευρά, τους εκπροσώπους του Υπ. Εξ., τους τελωνειακούς και αστυνομικούς υπαλλήλους.
Εμφανής η έκπληξη και
δυσαρέσκεια των Αλβανών
Αντιθέτως ήταν εμφανής η δυσφορία των εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας που παρέστησαν και του προξένου της γειτονικής χώρας στα Ιωάννινα που περιορίστηκε να δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης πως «εκ μέρους του Αλβανικού κράτους, δεν επιθυμώ να σχολιάσω την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης». Ήταν ωστόσο μία απόφαση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενη για την αλβανική πλευρά, που περίμενε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, ενδεχομένως δε και την απόδοση των βιβλίων και του αυτοκινήτου. Ίσως αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ούτε οι δύο κατηγορούμενοι παραβρέθηκαν στο δικαστήριο, ούτε και εμφανίστηκε κάποιος συνήγορος υπεράσπισης.
Ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα ζήτησε και έγινε αποδεκτό στην αρχή από το δικαστήριο να κάνει μία δήλωση με την οποία υπενθύμισε το άρθρο 30 της συνθήκης που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες το 1992, η οποία όμως είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική.
Η απάντηση του δικαστηρίου ήταν ότι «δε δικάζουμε την Αλβανία σήμερα, αλλά τους δύο κατηγορούμενους. Δικονομικά εάν θέλετε μπορείτε να καταθέσετε ως μάρτυρας ή μπορούσαν οι κατηγορούμενοι να διορίσουν συνήγορο υπεράσπισης».
Ο κ. Πρόξενος περιορίστηκε να δηλώσει παράσταση εκπροσωπώντας το Αλβανικό κράτος χωρίς όμως να θελήσει να καταθέσει ως μάρτυρας.
Οι καταθέσεις
Εκτός από τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών κατέθεσε η Διευθύντρια του Τελωνείου Κακαβιάς και ο αστυνομικός που εντόπισε το προπαγανδιστικό και ανθελληνικό περιεχόμενο των βιβλίων και ενημέρωσε τους προϊσταμένους του.
Ουσιαστικά, αυτό που προέκυψε είναι ότι δεν επρόκειτο για διπλωματική αποστολή, αφού δεν πληρούνταν κανένα απολύτως κριτήριο.
Αντιθέτως φαινόταν μία εμπορική αποστολή, που δε συνοδευόταν από κανένα τιμολόγιο ή άλλο παραστατικό.
Όπως κατέθεσαν μάλιστα οι μάρτυρες σε όλα τα βιβλία υπήρχε και τιμή πώλησης, κάτι που ενίσχυσε την άποψη ότι επρόκειτο για εμπορική αποστολή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.864)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.226)
- Εκδηλώσεις(1.597)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.970)
Αρθρογραφία
Είσοδος