Με κάθε επισημότητα η πόλη των Ιωαννίνων τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά και αντιστασιακοί και πολίτες άφησαν λίγα λουλούδια στο μνημείο της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, κοντά στο παλιό Πανεπιστήμιο που αποτέλεσε επίσης εστία αντίστασης των φοιτητών του ιδρύματος των Ιωαννίνων εκείνες τις μέρες της εξέγερσης του 1973.
Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου – η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης της νέας γενιάς – είναι ένα ιστορικό γεγονός του οποίου η συμβολική δύναμη όχι μόνο δεν έχει εξαντληθεί 43 χρόνια μετά, αλλά το κεντρικό του σύνθημα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” γίνεται επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό ήταν το μήνυμα της δήλωσης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα. Όπως ανέφερε: «Θυμόμαστε το κυρίαρχο σύνθημα του Νοέμβρη του ‘73 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και σκεφτόμαστε πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας. Το ψωμί που λείπει από την κοινωνία μας που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της κρίσης, η παιδεία το διαχρονικό μεγάλο ζητούμενο και η ελευθερία που σχετίζεται άμεσα με τη δημοκρατία και το πόσο θωρακισμένη είναι αυτή.
Ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και οι αναμνήσεις αυτές πρέπει να είναι οδηγοί για να μπορέσει η κοινωνία ενωμένη να προχωρήσει σε μία διαφορετική κατεύθυνση, για το καλό του τόπου.
Ας είναι αθάνατοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους. Ας θυμόμαστε αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο κι ας είναι οδηγός για μια Ελλάδα που θα σκέφτεται διαφορετικά, που θα είναι ενωμένη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».
Δηλώσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας και ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης αντίστοιχα.
Ανακοινώσεις
Μηνύματα έστειλαν ακόμα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.
«Πριν από 43 χρόνια η Νεολαία ηγήθηκε της κορυφαίας πράξης αντίστασης όλων των δημοκρατικών πολιτών ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών που είχε βάλει τη χώρα στο γύψο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πτώση του καθεστώτος. Το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης», αναφέρει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων
«Το μήνυμα της εξέργεσης του Πολυτεχνείου, διαχρονικό αλλά και επίκαιρο σήμερα περισσότερο από ποτέ. Τότε σηματοδότησε το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών και την αρχή της μεαταπολίτευσης. Η σημερινή γενιά του Πολυτεχνείου οφείλει να δρομολογήσει το τέλος της κρίσης και την γέννηση μιας «νέας μεταπολίτευσης»: την επανεκκίνηση της χώρας που αναγεννιέται από τις στάχτες της, που παράγει, που εξάγει, που δημιουργεί, που ορθοποδεί», σημειώνει το Ποτάμι Ιωαννίνων.
Σε μήνυμα του Μάριου Κάτση, βουλευτή Θεσπρωτίας, αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων: «Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαράντα τρία χρόνια από τη μέρα όπου η νεολαία σήκωσε το ανάστημα της και έδωσε ένα βροντερό μήνυμα ενάντιαστη στρατιωτική δικτατορία. Αυτό το μήνυμα παραμένει ζωντανό και έχει πολλαπλούς αποδέκτες σήμερα».
Κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε ακόμα από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία της πόλης, από φορείς των συνταξιούχων, φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου, από τους απογόνους της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ και από την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων. Στο μνημείο επίσης κατέθεσαν λουλούδια οι γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ καθώς επίσης και επιτροπές αγώνα από χώρους δουλειάς.
Χτες το βράδυ ήταν η προγραμματισμένη πορεία, με αρχή από την οδό Δομπόλη.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος