Η είσοδος του πλαστικού χρήματος στην καθημερινή μας ζωή είναι πλέον γεγονός. Το 2016 θα έλεγε κανείς ότι αποτέλεσε και έτος ορόσημο, αφού «ωρίμασε» η ευρεία χρήση καρτών ή το ηλεκτρονικό χρήμα στην κατανάλωση, μετά την πρώτη, αναγκαία χρήση που έγινε τη χρονιά που προηγήθηκε, όταν και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των κεφαλαίων.
Φαίνεται, δε ότι οδεύουμε σε μία «εξαφάνιση» του κανονικού χρήματος, όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα βασικά σημεία του οποία περιγράφονται στον απολογισμό του έργου του υπουργείου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής.
Στα βασικά χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται το πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για όσους προχωράνε σε δαπάνες σε πάνω από το 80% του εισοδήματός τους με τη χρήση καρτών, επιπλέον έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα αλλά και υποχρέωση πληρωμής μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα για ποσό άνω των 500 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω τραπεζών.
Αναλυτικότερα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται:
– Διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος.
– Έξτρα αφορολόγητο όριο για όσους επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους.
– Έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικές) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
– Όσοι ξεπερνούν τα όρια δαπανών που έχουν τεθεί με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.).
– Για τους μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από τον φόρο, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μεσοσταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης.
– Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών.
Στις επιμέρους δράσεις προβλέπεται:
Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και τον Δημόσιο τομέα
Υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία
Αποδοχή καρτών πληρωμών αλλοδαπής έκδοσης
Κατάργηση χρήσης μετρητών στις Εφορίες
Δράσεις καθολικής εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου
Υιοθέτηση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κ.α.
Το πώς θα προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές δεν έχει γίνει γνωστό, με τη νέα κυβέρνηση. Θεωρείται όμως βέβαιο, ότι οι συναλλαγές της καθημερινότητας θα αποκτήσουν πλέον ηλεκτρονικό πρόσημο, αφού το πρώτο μέλημα της Πολιτείας είναι να μειώσει τη φοροδιαφυγή.
Το αν αυτές οι αλλαγές, κάποιες από τις οποίες είναι προφανώς απαραίτητες, θα βοηθήσουν άμεσα και τα νοικοκυριά δεν είναι σαφές. Έμμεσα, κάθε αλλαγή που εξυγιαίνει τη δημόσια οικονομία, δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον και για την ιδιωτική, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Το κυριότερο, για τα νοικοκυριά είναι η μείωση της φορολογίας τους, κι αν σε αυτό οδηγεί έστω και έμμεσα, με τις φοροαπαλλαγές, η διάδοση του ηλεκτρονικού χρήματος, τότε θα γίνεται και η αποδεκτή.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος