Ο τρόπος δράσης και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, προσπαθώντας να παραπλανήσουν κυρίως τους ηλικιωμένους και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή, παρουσιάστηκε σε ενημερωτική διάλεξη στο 2ο ΚΑΠΗ από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων.
Τα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών από μέλη διάφορων εγκληματικών ομάδων, που κατά κύριο λόγο απευθύνονται τηλεφωνικά στα υποψήφια θύματα, είναι δεκάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των κατά τόπους αστυνομικών αρχών έχουν συλληφθεί 66 άτομα, Βουλγαρικής, Ουκρανικής, Ρουμανικής και Ελληνικής καταγωγής, ενώ έχουν εξιχνιαστεί 147 τελεσμένες πράξεις εξαπάτησης και 737 απόπειρες.
Έτσι, με απόφαση του αρχηγείου δόθηκε εντολή ώστε να γίνουν ενημερωτικές διαλέξεις σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια ηλικιακή ομάδα απεύθυνσης, τους ηλικιωμένους.
Η χθεσινή διάλεξη στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΚΑΠΗ, όπου παρουσιάστηκε και το ενημερωτικό σποτ του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που απευθύνεται στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος καθώς η συγκεκριμένη μεθοδολογία απάτης έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση ή για κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ατόμων που δεν γνωρίζουν.
Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
• Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
• Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Μπορούν να απευθύνονται στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές » καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Σώματος σε Facebook και Twitter παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την πρόληψη των κλοπών-διαρρήξεων και των απατών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος