Επικαιρότητα

Γνωρίζοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Off

Η διαμόρφωση ενός νέου προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είτε παλαιά, είτε νέα είναι ο στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας που πραγματοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην οποία συμμετέχει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η καταγραφή των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από την χορήγηση φαρμάκων έχει λειτουργήσει, βοηθώντας στον προσδιορισμό πολυάριθμων ζητημάτων ασφαλείας.
Ιδιαίτερα μάλιστα για παλαιά φάρμακα κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική παράμετρος, αφού η επικαιροποίηση λειτουργεί προληπτικά, υποχρεώνοντας και τους Οργανισμούς Φαρμάκων, αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιστήμονες υγείας να ενεργούν διαφορετικά.
Ωστόσο, το πρόβλημα της υποαναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών παραμένει υπαρκτό και σημαντικό και στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις για τις αιτίες να αναφέρονται και στο φόρτο εργασίας των ιατρών, αλλά και στο φόβο της ενδεχόμενης απώλειας της ανωνυμίας.
Μιλώντας στο ITV η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου επισήμανε πως αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή νοοτροπίας από τους επιστήμονες υγείας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και από τους ασθενείς.
Ιδιαίτερα μάλιστα οι γιατροί θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, όπως είπε, αναφέροντας τυχόν παρενέργειες, διότι είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα φάρμακα να γίνουν κατανοητοί και να κοινοποιούνται σε όλους.
«Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων να αναφέρουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί κάποιο φάρμακο γιατί αυτό πρώτα λειτουργεί προληπτικά στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί και πάλι η ανεπιθύμητη ενέργεια, αλλά και σε επίπεδο κόστους, μειώνοντας την πιθανότητα αύξησης του κόστους από μία νοσηλεία.
Υπάρχουν όμως και μη μετρήσιμοι δείκτες, όπως είναι η δυσφορία του ασθενούς, η μη παραγωγικότητά του και φυσικά το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από μία πιθανή νοσηλεία», τόνισε η κα Αντωνίου.

Πώς γίνονται οι αναφορές
Σύμφωνα με στοιχεία, ο ΕΟΦ παραλαμβάνει ετησίως περίπου 500 κίτρινες κάρτες από γιατρούς και ασθενείς ενώ υπάρχουν και πολλές περισσότερες αναφορές παρενεργειών φαρμάκων που γίνονται απευθείας στις φαρμακευτικές εταιρίες. Κατά μέσο όρο γίνονται συνολικά 3.000 αναφορές, και από το 2012 έως το 2015 ο ΕΟΦ κατέγραψε αύξηση των αναφορών της τάξεως του 4,65%. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2014, το 76% των αναφορών προερχόταν από γιατρούς, ενώ το 2015, το 57%, προερχόταν από γιατρούς και το υπόλοιπο ποσοστό αναφορών από ασθενείς.
Η αναφορά, είτε από τον ασθενή είτε από τον επαγγελματία υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ
Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585.

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ