Επικαιρότητα

Ζητούμενο η ενίσχυση των επενδύσεων

Off

Η ενίσχυση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς στη χώρα εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό ζητούμενο, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Σε μία μικρή χώρα ωστόσο, με πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται και είναι από τους μικρότερους, οι ελπίδες για μία συνολική ανάκαμψη και μία ανάταση των επενδύσεων, μάλλον θεωρούνται πολυτέλεια.
Το παράδοξο βέβαια είναι ότι πριν ακόμα από την έναρξη της κρίσης, ήδη από το 2006 ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνταν με την έρευνα, αλλά και η χρηματοδότηση σε ερευνητικό επίπεδο ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών το 2015 τα χρήματα που διατέθηκαν στην Ελλάδα για τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας ήταν πολύ αυξημένα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση παραμένει το υψηλό επίπεδο στην έρευνα δίνει το δικαίωμα, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και υποχρέωση για την πολιτεία να υποστηρίξει την καλύτερη δυνατή οργάνωση για την παραγωγή καινοτόμων και εξαγώγιμων προϊόντων.
Έτσι έκανε αναφορά και στους πόρους που κατανέμονται μέσω του ΕΣΠΑ οι οποίοι έχουν τέσσερις βασικούς τομείς, αφήνοντας όμως προς το παρόν εκτός της βασικής στόχευσης τους τομείς των υλικών, των κατασκευών και του περιβάλλοντος.
«Ακόμη και σήμερα οι τομείς αυτοί φέρνουν ευρωπαϊκούς πόρους στην περιοχή, άρα βοηθούν και στην ανάπτυξη. Θα επαναφέρουμε την πρόταση του Πανεπιστημίου για στήριξη των τομέων αυτών και τα επόμενα χρόνια μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Η βιομηχανική ιδιοκτησία
Στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου πραγματοποιήθηκε χθες στο μεταξύ το σεμινάριο για την βιομηχανική ιδιοκτησία, που απευθυνόταν σε νέους ερευνητές.
Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση των καινοτομιών είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων και το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικών Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών και το Επιμελητήριο αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό.
«Η επένδυση στην έρευνα συνιστά επένδυση στο μέλλον της χώρας και το σεμινάριο δίνει τις βάσεις για την οργάνωση του τριπτύχου έρευνα – καινοτομία – επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ι. Μήτσης που πρότεινε τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων στην βορειοδυτική Ελλάδα, με ενδιαφερόμενους στον τομέα της αναγνώρισης της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο προστατεύονται τα σχέδια ή τα υποδείγματα, με βασικό κριτήριο την καταχώρηση σχετικής αίτησης στον ΟΒΙ. Ο δικαιούχος ενός σχεδίου ή υποδείγματος αποκτά το σχετικό δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, με τον τρόπο που αυτός επιλέγει, αποκλείοντας κάθε τρίτο από τα σχετικά δικαιώματα χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Εάν δεν έχει ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία δεν υφίσταται μονοπωλιακό δικαίωμα εκμετάλλευσης του σχεδίου ή του υποδείγματος, επομένως κάθε τρίτος μπορεί να το χρησιμοποιεί και να το εκμεταλλεύεται χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ