Επικαιρότητα

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μετά το ΣτΕ

Off

Ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερη ένταση από κάθε προηγούμενη, άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά που ρυθμίζει το καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών στη χώρα. Η απόφαση του ΣτΕ διαμορφώνει από μόνη της ένα νέο κύκλο πολιτικών συζητήσεων και αλλαγών, που συντελούνται ήδη σε επίπεδο προεργασιών στο πολιτικό πεδίο, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σύσσωμη ζητώντας από παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας και των υποστηρικτών του, μέχρι και την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. 
Από την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, στέλνοντας αφενός ένα μήνυμα ότι οι προθέσεις της για ρύθμιση του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα, δεν έχουν αλλάξει και αφετέρου, ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, όπου ήδη εκδηλώνονται ισχυρές αντιδράσεις και ασκείται σκληρή κριτική ιδιαίτερα στον Ν. Παππά για τους χειρισμούς του, που εξέθεσαν και πλήγωσαν το σύνολο της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις αυτές μάλιστα έχουν και έντονο το άρωμα του ανασχηματισμού, που μπορεί λόγω των νέων εξελίξεων να πάει πιο πίσω χρονικά, όμως όσο περνά ο καιρός και δεν υπάρχουν αλλαγές προσώπων και δη εκείνων, που χρεώνονται πλέον με την μεγαλύτερη ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η εσωκομματική γκρίνια και δυσαρέσκεια.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση υπέστη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μία σημαντική ήττα, που λιγότερο θα έλεγε κάποιος, ότι αναδεικνύει το μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας και περισσότερο αναδεικνύει τον λανθασμένο τρόπο πολιτικό σκέψης της ηγεσίας του Μαξίμου, σε μία ιστορία, που φαινόταν εξαρχής, ότι θα οδηγούνταν με ακρίβεια, εκεί που τελικά κατέληξε… 

Ανασφαλής, η πρώτη αντίδραση…
Ακόμη πιο έντονος όμως είναι ο προβληματισμός για την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, με τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Γεροβασίλη το βράδυ της Τετάρτης, η οποία κρίνεται από πολιτικά ανεπαρκής έως και παντελώς αβάσιμη και αστήρικτη, καταφέρνοντας στην ουσία να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης, οξύνοντας τα πνεύματα και θέτοντας απέναντι στην κυβέρνηση τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας, που κατηγορήθηκαν, για όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα την τελευταία εξαετία…
Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε από την κα Γεροβασίλη δεν είχε καμία λογική, πολιτική βάση, είχε όμως μία λογική συγκράτησης των εύθραυστων εσωκομματικών ισορροπιών.
Σε μία πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση, η κα Γεροβασίλη είπε ότι το ΣτΕ είναι «το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το μαύρο στην ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα» και η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς.
«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στην επιστροφή των 255 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης που έχουν δώσει οι υπερθεματιστές, ενώ διαμήνυσε ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: 
• στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
• εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
• στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
• και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών», σημείωσε η κα Γεροβασίλη.

«Αυτοσυγκράτηση» συστήνει η Ένωση 
Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ
Να επιδείξει τη «δέουσα αυτοσυγκράτηση» συνιστά στην κυβέρνηση η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, απαντώντας στις κυβερνητικές δηλώσεις της κας Γεροβασίλη.
«Δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει […] να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δικαστές.
Παράλληλα τονίζουν ότι αποστολή του ΣτΕ είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι' αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θεσμικό 
ατόπημα της κυβέρνησης»
Η αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ αποτελεί μέγιστο θεσμικό ατόπημα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης για σύσταση του ΕΣΡ και ζήτησε εκ νέου εκλογές.
«Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεύθυνη στάση μας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Και συνεχίζοντας την επίθεση τόνισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης «επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ.Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό «προβάλλοντας την εικόνας ενός αποτυχημένου κράτους που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ξανά θέμα εκλογών λέγοντας ότι «είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα», ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για τη σύσταση του ΕΣΡ. «Η πρόταση επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό» ανέφερε.
»Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες» συνέχισε.

Η νέα ρύθμιση
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη νέα ρύθμιση, θα απαιτεί από τους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς εγγυήσεις για το πρόγραμμα, τις υποδομές και τον αριθμό των απασχολούμενων στη βάση των προβλέψεων του νόμου Παππά.
Το σκεπτικό για την απόπειρα μερικής επαναφοράς του νόμου Παππά είναι ότι το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ και όχι ως προς τις άλλες προβλέψεις του, οπότε, εκτιμά η κυβέρνηση, οι υπόλοιπες προβλέψεις του θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ