Επικαιρότητα

Ένας σεισμός… με πολλές ιδιομορφίες

Off

Η πολυπλοκότητα του σεισμού των Ιωαννίνων απασχολεί ήδη από την πρώτη στιγμή τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς κλάδους και τις ειδικότητες.
Η σεισμική ακολουθία φθίνει συνεχώς, ο αριθμός των μετασεισμών είναι πολύ μικρότερος από αυτούς του πρώτου 24ώρου, ενώ συνεχώς μικρότερο είναι και το μέγεθός τους.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από την αρχή πρόκειται για έναν σεισμό με πολλές ιδιομορφίες και στα ερωτήματα που προκύπτουν θα κληθούν να απαντήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες.
Με τη συμπλήρωση του πρώτου 48ωρου από την εκδήλωση του σεισμού των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αφού η κατάσταση έδειξε να ομαλοποιείται, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για ένα ικανό χρονικό διάστημα, το βέβαιο είναι πως οι μετασεισμοί θα απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής.
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα βέβαια είναι εάν μπορεί από το ρήγμα που έδωσε τον πρώτο σεισμό, να προκύψει ένας σεισμός ίσου ή και μεγαλύτερου μεγέθους.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός αυτός δεν προσιδιάζει με κανέναν άλλο σεισμό στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια!
Αντιθέτως, έχει κοινά χαρακτηριστικά με σεισμούς στην Τουρκία ή στην Ταιβάν, όπου κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν το αποκαλούμενο για τους γεωλόγος «ανάστροφο ρήγμα».
Στην περιοχή βρέθηκε χθες κλιμάκιο του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας, εξειδικευμένο στη Γεωλογία των σεισμών, Σπύρο Παυλίδη, που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα γεωλογικά δεδομένα, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες.
Ο σεισμός προήλθε από μία ζώνη που έχει μελετηθεί γεωλογικά και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της μία πολύπλοκη γεωμετρία δομής των φλοιών. Οι θέσεις που θα μπορούσαν και μπορούν και στο μέλλον να δώσουν σεισμούς είχαν επισημανθεί, όπως τόνισε, μιλώντας στα τοπικά μέσα, προσθέτοντας ότι υπήρχαν τα υπολογιστικά μοντέλα που αναδείκνυαν τις λεπτομέρειες και τη σύνδεση των ρηγμάτων.
Μέσα σε αυτή την πολύπλοκη διαδικασία όμως υπήρξαν και θετικά στοιχεία, στα οποία στάθηκε ο κ. Παυλίδης.
«Πρόκειται για μία ομάδα ρηγμάτων, που φτάνει ως την επιφάνεια. Οι διαρρήξεις των ρηγμάτων αυτών όμως σε βάθος 10 χλμ, δε φτάνουν στην επιφάνεια, κάτι που είναι απόλυτα θετικό. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η σεισμική επιτάχυνση, αφού ο συγκεκριμένος σεισμός στο επίκεντρό του έδωσε ένα ποσοστό 10-12%, που ήταν καθοριστικός παράγοντας για να μην προκληθούν ζημιές. Στην Ιταλία, στον πρόσφατο σεισμό η επιτάχυνση ήταν 30-40% και γι’ αυτό υπήρξαν τόσες καταστροφές. Πρόκειται για ένα ρήγμα μεγάλου βάθους, τυφλό, όπως το λέμε εμείς, το οποίο όμως δε φτάνει στην επιφάνεια, αφού η κίνηση που εκδηλώνεται κατανέμεται σε μικρότερα ρήγματα και «σβήνει» στην επιφάνεια», τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Πόσα Ρίχτερ μπορεί 
να δώσει το ρήγμα;
Σε θεωρητικό επίπεδο η δυναμικότητα της περιοχής των ρηγμάτων είναι τέτοια που μπορεί να δώσει ένα σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Όμως το κρίσιμο σημείο είναι η διερεύνηση για το εάν ο συγκεκριμένος σεισμός προήλθε από ένα μικρό ρήγμα ή από ένα τμήμα μεγαλύτερης δυναμικότητας.
Αυτό θα προκύψει από την ανάλυση όλων των δεδομένων, προκειμένου οι επιστήμονες να καταλήξουν με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, σε κάθε εκτίμηση.
«Το σημαντικό που έχουμε διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή είναι πως δεν υπήρξε πανικός στην περιοχή και έτσι πρέπει να γίνεται πάντα. Δυστυχώς, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ανεύθυνες φήμες, που επηρεάζουν τους πολίτες. Το φαινόμενο είναι απόλυτα φυσιολογικό, το ίδιο το φαινόμενο δεν σκοτώνει, αλλά μας ταράζει ψυχολογικά. Οι κατασκευές είναι το σημαντικό ζήτημα και η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο», τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ